Activiteiten voor kinderen tijdens coronacrisis

Activiteiten:
Dag 1 –> brailleschrift
Dag 2 –> bedankkaarten en hartjes
Dag 3 –> voorleesmiddag uit de (kinder)bijbel
Dag 4 –> levend ganzenbordspel
Dag 5 –> waar ben je dankbaar voor
Woensdag 1 april –> palmtakken maken
Woensdag 8 april –> de steen die wegrolt (voor de kleintjes)

Misschien is het voor ouders met kinderen in de eerste week van de coronacrisis even wennen geweest:
• kinderen hele dag om je heen, die je eventueel moet bezighouden;
• als je ook nog van thuis uit werkt, moet je de aandacht verdelen;
• of je werkt misschien buitenshuis en het is niet makkelijk opvang te regelen …

Waarschijnlijk ben je die eerste week nog redelijk goed doorgekomen, maar er volgen nog enkele weken met aansluitend de paasvakantie. Ook dan zul je nog nergens naartoe kunnen met kinderen. Het blijft een uitdaging.

Misschien zijn er eerste communicantjes of vormelingen in huis. Er zullen voorlopig geen bijeenkomsten en vieringen in de kerk zijn. Dat betekent niet dat alles stil staat. Ook thuis kun je de draad oppakken. Of wellicht is deze tijd juist aangewezen om daar méér mee bezig te zijn.

In de week voor Palmzondag wordt er geknutseld aan palmtakken. Met Palmzondag mogen in verband met de maatregelen om het coronavirus niet verder te verspreiden geen gezegende palmtakken binnen en buiten een kerkgebouw worden verspreid.

Er zijn enkele oefeningen en activiteiten op deze pagina opgenomen.

Wat heb je nodig:
🖊 pen/potlood en gum ✏️
✂️ schaar 
🖍 kleurpotloden/wascokrijtjes/verf 🖌
📃 papier 
🖨 printer (is niet echt nodig)
plastieke borden

Leuk als je hieronder een reactie geeft of via Facebook. Op Facebook kun je eventueel een foto van je kunstwerk plaatsen om anderen te inspireren.

Brailleschrift

brailleschrift – dekenaat Genk

Naar aanleiding van het verhaal over de blind geboren man – dit verhaal kun je hier lezen – is er een opdracht om je eigen naam of een woord te schrijven in brailleschrift. Probeer het maar eens 👍🍀!
Het pdf-bestand met het alfabet in braille kun je downloaden.

Wie wil jij bedanken?

eindformaat gevouwenhart – dekenaat Genk

Aan wie zou jij dit hart willen geven? 
Stappenplan om dit hart te vouwen,
vind je hier.

Er zijn mensen die keihard (voor ons) werken. Dat zijn in willekeurige volgorde, want ieder die iets doet, ongeacht het werk, is belangrijk: artsen en verpleegkundigen, orde- en hulpdiensten, havenarbeiders, winkelmedewerkers, veiligheidspersoneel, politie en brandweer, vuilnisophaaldiensten, leerkrachten, vrijwilligers, bakkerijen, posterijen en postbezorgers, de media, beleidsvoerders en hun administraties … Zij verdienen een bedankje. Iedere avond om 20 u wordt er voor hen geapplaudisseerd, sommige restauranthouders bezorgen gratis eten aan ziekenhuispersoneel, winkeliers geven voedsel, dat nog wel goed is maar tegen de houdbaarheidsdatum zit, aan bijvoorbeeld daklozen. Wij kunnen ook iets doen om mensen te laten weten dat we aan hen denken. Vandaag maken we bedankkaarten en hartjes (zelf getekende of gevouwen) waar we eventueel een persoonlijke boodschap op schrijven. Er zitten ook veel mensen thuis die niet de deur uit kunnen: ouderen, hulpbehoevenden, zieken … Ook zij zouden een kaartje wel erg leuk vinden. Ga maar eens na of er mensen in je directe omgeving wonen. Je kunt mama of papa vragen om een kaart in de winkel achter te laten als ze boodschappen gaan doen. Je kunt een kaart op een rode brievenbus plakken voor de postbode die daar de post ophaalt. Je kunt een kaartje naar je opa en/of oma sturen of afgeven in een woonzorgcentrum. Je kunt een kaart bovenop de gft-container of grijze container plakken voor de vuilophaaldienst.

gevouwen bedankkaart – dekenaat Genkgevouwen bedankkaart – dekenaat Genk

Zou je iemand willen laten weten, dat je aan diegene denkt? Een ouder iemand misschien in je straat? Je opa en/of oma?
Maak je zelf een leuke, kleurrijke kaart? Of lukt dat niet. Dan kun je op de afbeeldingen hierboven klikken om de kaarten te downloaden, op A4 papier te printen, in te kleuren en in de hoogte dubbel te vouwen, zodat de afbeelding voorop te zien is.

Noach en de ark & de regenboog

Wat heb je nodig:
👉 gekleurd papier
👉 of gewoon papier en dan kleurpotloden/stiften/wascokrijtjes/verf
👉 plaksel/lijm
👉 eventueel watten

Wat hebben Noach, de ark en een regenboog met elkaar te maken?
Noach en zijn familie hebben samen met ontzettend veel dieren ruim een jaar in een ark, een heel grote boot, geleefd. Zo overleefden ze een watervloed, die God had gestuurd. Nadat al het water weer was gezakt, beloofde God aan Noach nooit meer alle schepselen te zullen vernietigen. Iedere keer als je een regenboog ziet, kun je aan de belofte van God denken.
Klik op deze link om het verhaal over Noach te beluisteren.

Als je niet zo heel creatief bent, kun je het voorbeeld hiernaast als pdf downloaden, uitprinten en op elkaar plakken.
Veel plezier ermee!

Levend ganzenbordspel

Heb jij wel eens ganzenbord gespeeld? Dan weet je dat het de bedoeling is om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Onderweg kom je hindernissen tegen. Normaal wordt het gespeeld op een bord waarop alle zetten in genummerde vakjes zichtbaar zijn en pionnen. Nu is het de bedoeling dat jijzelf de pion speelt. Je kunt de vragen/opdrachten downloaden en uitprinten door op de afbeelding hieronder te klikken. Er staan iedere keer 2 vragen/opdrachten naast elkaar; knip die doormidden. Verspreid alle 34 velletjes papier door de gehele living, gang, slaapkamers … Maak er een parcours van. Als je de vellen (A5 formaat) lamineert, kun je het spel ook buiten spelen.
Wat heb je nodig:
–> printer (als je geen printer hebt of als de toner leeg is of er geen papier meer is, geen nood; je kunt de opdrachten ook zo maken. Knip dan 34 kleine papiertjes, nummer die en verspreid die in een ruimte. Bij ieder nummer kijk je dan op het document dat je op je pc of telefoon hebt geopend.)
–> dobbelsteen (groot of klein)
–> blinddoek of sjaal
–> emmer en bal(letje)
–> viltstift
–> snoepjes
–> de (kinder)bijbel als je iets moet opzoeken

Wat betreft de spelregels:
–> je mag niet valsspelen, dus ook niet van tevoren de antwoorden bekijken;
–> je dient iedere vraag te beantwoorden of iedere opdracht te maken, eventueel binnen de gestelde tijd. Als een jongere zus of broer meespeelt, moet je daar wat soepeler mee omgaan; het moet leuk blijven.
Het is wel de bedoeling dat je de antwoorden opzoekt of in het bijgeleverde document bekijkt.
De antwoorden kun je hier downloaden.
Veel speelplezier gewenst!

Waar ben jij dankbaar voor?

Heb jij ook wel eens baaldagen? Niemand die naar je luistert. Niemand die je schijnt te begrijpen. Iedereen lijkt tegen je te zijn. Je denkt dat er niemand is met wie je je problemen kunt bespreken. 
Wéét dat er wél altijd iemand is bij wie je terecht kunt, die tijd voor je heeft – dag én nacht – en bij wie je je probleem kunt neerleggen, waar je op dat moment ook bent. God is er voor jou! Je kunt altijd je problemen met hem delen. Je mag klagen, zagen, vragen …
Maar bedenk ook dat er altijd wel iets is om dankbaar voor te zijn. Het is net als bloemen of planten water geven; ze gaan ervan groeien en bloeien. Zo is het ook met positieve dingen; als je daar aandacht aan geeft, wordt het voor jou belangrijk(er). Misschien merken anderen het op en kun je het zo verspreiden en delen. Probeer het maar eens.

bloemblaadjes – dekenaat Genk

Knip de bloem uit en schrijf op ieder blaadje waar je dankbaar voor bent.
Vouw de bloemblaadjes naar binnen en leg het in een kommetje met water.

Kijk dan goed wat er gebeurt!

Het bloemetje kun je hier downloaden en meer informatie over bidden in het gezin kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *