Activiteiten voor kinderen tijdens coronacrisis

Activiteiten:
Dag 1 –> brailleschrift
Dag 2 –> bedankkaarten en hartjes
Dag 3 –> voorleesmiddag uit de (kinder)bijbel
Dag 4 –> levend ganzenbordspel
Dag 5 –> waar ben je dankbaar voor
Valentijnsdag – 14 februari levend liefdesganzenbordspel
vastenkalender ~ samen!
woensdag 6 april –> palmtakken maken
zaterdag 9 april –> palmpasenkruis maken
dinsdag in de Goede Week
woensdag in de Goede Week
Witte Donderdag
Goede Vrijdag 15 april –> prenten van het lijdensverhaal inkleuren
Paaszondag 17 april –> de steen die wegrolt (voor de kleintjes)
Pinksteren; hoe werkt de Heilige Geest
kerstengeltje maken voor in kerstboom of voor bij de kerststal
adventskrans maken
knutselen met je kinderen in de vakantie
ook in de vakantie liefde verspreiden

Misschien is het voor ouders met kinderen in de eerste week van de coronacrisis even wennen geweest:
• kinderen hele dag om je heen, die je eventueel moet bezighouden;
• als je ook nog van thuis uit werkt, moet je de aandacht verdelen;
• of je werkt misschien buitenshuis en het is niet makkelijk opvang te regelen …

Waarschijnlijk ben je die eerste week nog redelijk goed doorgekomen, maar er volgen nog enkele weken met aansluitend de paasvakantie. Ook dan zul je nog nergens naartoe kunnen met kinderen. Het blijft een uitdaging.

Misschien zijn er eerste communicantjes of vormelingen in huis. Er zullen voorlopig geen bijeenkomsten en vieringen in de kerk zijn. Dat betekent niet dat alles stil staat. Ook thuis kun je de draad oppakken. Of wellicht is deze tijd juist aangewezen om daar méér mee bezig te zijn.

In de week voor Palmzondag wordt er geknutseld aan palmtakken. Met Palmzondag mogen in verband met de maatregelen om het coronavirus niet verder te verspreiden geen gezegende palmtakken binnen en buiten een kerkgebouw worden verspreid.

Er zijn enkele oefeningen en activiteiten op deze pagina opgenomen.

Wat heb je nodig:
? pen/potlood en gum ✏️
✂️ schaar 
? kleurpotloden/wascokrijtjes/verf ?
? papier 
? printer (is niet echt nodig)
plastieke borden

Leuk als je hieronder een reactie geeft of via Facebook. Op Facebook kun je eventueel een foto van je kunstwerk plaatsen om anderen te inspireren.

Brailleschrift

brailleschrift – dekenaat Genk

Naar aanleiding van het verhaal over de blind geboren man – dit verhaal kun je hier lezen – is er een opdracht om je eigen naam of een woord te schrijven in brailleschrift. Probeer het maar eens ??!
Het pdf-bestand met het alfabet in braille kun je downloaden.

Wie wil jij bedanken?

eindformaat gevouwenhart – dekenaat Genk

Aan wie zou jij dit hart willen geven? 
Stappenplan om dit hart te vouwen,
vind je hier.

Er zijn mensen die keihard (voor ons) werken. Dat zijn in willekeurige volgorde, want ieder die iets doet, ongeacht het werk, is belangrijk: artsen en verpleegkundigen, orde- en hulpdiensten, havenarbeiders, winkelmedewerkers, veiligheidspersoneel, politie en brandweer, vuilnisophaaldiensten, leerkrachten, vrijwilligers, bakkerijen, posterijen en postbezorgers, de media, beleidsvoerders en hun administraties … Zij verdienen een bedankje. Iedere avond om 20 u wordt er voor hen geapplaudisseerd, sommige restauranthouders bezorgen gratis eten aan ziekenhuispersoneel, winkeliers geven voedsel, dat nog wel goed is maar tegen de houdbaarheidsdatum zit, aan bijvoorbeeld daklozen. Wij kunnen ook iets doen om mensen te laten weten dat we aan hen denken. Vandaag maken we bedankkaarten en hartjes (zelf getekende of gevouwen) waar we eventueel een persoonlijke boodschap op schrijven. Er zitten ook veel mensen thuis die niet de deur uit kunnen: ouderen, hulpbehoevenden, zieken … Ook zij zouden een kaartje wel erg leuk vinden. Ga maar eens na of er mensen in je directe omgeving wonen. Je kunt mama of papa vragen om een kaart in de winkel achter te laten als ze boodschappen gaan doen. Je kunt een kaart op een rode brievenbus plakken voor de postbode die daar de post ophaalt. Je kunt een kaartje naar je opa en/of oma sturen of afgeven in een woonzorgcentrum. Je kunt een kaart bovenop de gft-container of grijze container plakken voor de vuilophaaldienst.

gevouwen bedankkaart – dekenaat Genkgevouwen bedankkaart – dekenaat Genk

Zou je iemand willen laten weten, dat je aan diegene denkt? Een ouder iemand misschien in je straat? Je opa en/of oma?
Maak je zelf een leuke, kleurrijke kaart? Of lukt dat niet. Dan kun je op de afbeeldingen hierboven klikken om de kaarten te downloaden, op A4 papier te printen, in te kleuren en in de hoogte dubbel te vouwen, zodat de afbeelding voorop te zien is.

Noach en de ark & de regenboog

Wat heb je nodig:
? gekleurd papier
? of gewoon papier en dan kleurpotloden/stiften/wascokrijtjes/verf
? plaksel/lijm
? eventueel watten

Wat hebben Noach, de ark en een regenboog met elkaar te maken?
Noach en zijn familie hebben samen met ontzettend veel dieren ruim een jaar in een ark, een heel grote boot, geleefd. Zo overleefden ze een watervloed, die God had gestuurd. Nadat al het water weer was gezakt, beloofde God aan Noach nooit meer alle schepselen te zullen vernietigen. Iedere keer als je een regenboog ziet, kun je aan de belofte van God denken.
Klik op deze link om het verhaal over Noach te beluisteren.

Als je niet zo heel creatief bent, kun je het voorbeeld hiernaast als pdf downloaden, uitprinten en op elkaar plakken.
Veel plezier ermee!

Levend ganzenbordspel

Heb jij wel eens ganzenbord gespeeld? Dan weet je dat het de bedoeling is om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Onderweg kom je hindernissen tegen. Normaal wordt het gespeeld op een bord waarop alle zetten in genummerde vakjes zichtbaar zijn en pionnen. Nu is het de bedoeling dat jijzelf de pion speelt. Je kunt de vragen/opdrachten downloaden en uitprinten door op de afbeelding hieronder te klikken. Er staan iedere keer 2 vragen/opdrachten naast elkaar; knip die doormidden. Verspreid alle 34 velletjes papier door de gehele living, gang, slaapkamers … Maak er een parcours van. Als je de vellen (A5 formaat) lamineert, kun je het spel ook buiten spelen.
Wat heb je nodig:
–> printer (als je geen printer hebt of als de toner leeg is of er geen papier meer is, geen nood; je kunt de opdrachten ook zo maken. Knip dan 34 kleine papiertjes, nummer die en verspreid die in een ruimte. Bij ieder nummer kijk je dan op het document dat je op je pc of telefoon hebt geopend.)
–> dobbelsteen (groot of klein)
–> blinddoek of sjaal
–> emmer en bal(letje)
–> viltstift
–> snoepjes
–> de (kinder)bijbel als je iets moet opzoeken

Wat betreft de spelregels:
–> je mag niet valsspelen, dus ook niet van tevoren de antwoorden bekijken;
–> je dient iedere vraag te beantwoorden of iedere opdracht te maken, eventueel binnen de gestelde tijd. Als een jongere zus of broer meespeelt, moet je daar wat soepeler mee omgaan; het moet leuk blijven.
Het is wel de bedoeling dat je de antwoorden opzoekt of in het bijgeleverde document bekijkt.
De antwoorden kun je hier downloaden.
Veel speelplezier gewenst!

Waar ben jij dankbaar voor?

Heb jij ook wel eens baaldagen? Niemand die naar je luistert. Niemand die je schijnt te begrijpen. Iedereen lijkt tegen je te zijn. Je denkt dat er niemand is met wie je je problemen kunt bespreken. 
Wéét dat er wél altijd iemand is bij wie je terecht kunt, die tijd voor je heeft – dag én nacht – en bij wie je je probleem kunt neerleggen, waar je op dat moment ook bent. God is er voor jou! Je kunt altijd je problemen met hem delen. Je mag klagen, zagen, vragen …
Maar bedenk ook dat er altijd wel iets is om dankbaar voor te zijn. Het is net als bloemen of planten water geven; ze gaan ervan groeien en bloeien. Zo is het ook met positieve dingen; als je daar aandacht aan geeft, wordt het voor jou belangrijk(er). Misschien merken anderen het op en kun je het zo verspreiden en delen. Probeer het maar eens.

bloemblaadjes – dekenaat Genk

Knip de bloem uit en schrijf op ieder blaadje waar je dankbaar voor bent.
Vouw de bloemblaadjes naar binnen en leg het in een kommetje met water.

Kijk dan goed wat er gebeurt!

Het bloemetje kun je hier downloaden en meer informatie over bidden in het gezin kun je hier vinden.

Valentijnsdag

liefdesganzenbordspel – dekenaat Genk

Wat heb je nodig:
–> printer (als je geen printer hebt of als de toner leeg is of er geen papier meer is, geen nood; je kunt de opdrachten ook zo maken. Knip dan 34 kleine papiertjes, nummer die en verspreid die in een ruimte. Bij ieder nummer kijk je dan op het document dat je op je pc of telefoon hebt geopend.)
–> dobbelsteen (groot of klein)
–> de (kinder)bijbel als je iets moet opzoeken

Wat betreft de spelregels:
–> je mag niet valsspelen;
–> je dient iedere vraag te beantwoorden of iedere opdracht te maken. Als een jongere zus of broer meespeelt, moet je daar wat soepeler mee omgaan; het moet leuk blijven.
Klik op deze link of op de afbeelding hiernaast om de opdrachten te downloaden.
Veel speelplezier gewenst!

Uitleg icoontjes
❓ vraagopdracht
❤️ opdracht om iets voor een ander te doen
?? doe-opdracht
✝️ voorlezen uit de bijbel
? wat zie ik
? zing een lied over de liefde
?? bidden of danken
” inspirerende quote over de liefde

Meer informatie over de herkomst van Valentijnsdag vind je op deze webpagina.

Vastenkalender ~ Samen! 2024

Vastenkalender ~ delen doet goed 2022

vastenkalender kinderen – dekenaat Genk
Meer info over Aswoensdag en de Veertigdagentijd

Palmtakken op Palmzondag

Zondag 10 april is het Palmzondag. Dan gedenken we dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenkwam en werd toegejuicht door veel mensen die met een palmtak stonden te zwaaien. Dit jaar mogen we niet allemaal bij elkaar komen voor een mis. Andere jaren konden de mensen na afloop van de mis een gezegend palmtakje komen halen. Zo’n palmtakje kun je achter een kruis hangen, in de auto neerleggen of gewoon ergens in huis. Een palmtakje wordt gezien als middel om het kwade te overwinnen en af te weren. Die palmtakken komen van de buxussen. Omdat de buxusmot de blaadjes erg lekker vindt, zijn er ook niet veel buxussen meer over. Palmzondag kunnen we niet massaal naar de kerk. Je kunt wel een gewijd palmtakje in een kerk bij jou in de buurt ophalen. We kunnen natuurlijk ook zelf palmtakken maken en Jezus in ons hart verwelkomen.

Het is zo eigenlijk wel heel bijzonder, als je zelf palmtakken maakt van een afdruk van je hand.
1. Zoals mensen toen met palmen voor Jezus juichten, gebruiken wij nu onze handpalmen om applaus te geven voor al wie voor ons zorgen.
2. Er zijn heel wat mensen die nu een extra handje toesteken door dienstbaar te zijn. Dat is zoals Jezus ons heeft geleerd.
3. Als we onze handpalmen tegen elkaar doen en onze vingers ineen strengelen, kunnen we al biddend onze pleziertjes maar ook onze zorgen in de handen leggen van God. Want God beloofde ons: “jullie namen staan geschreven in de palm van mijn Hand.”

Trek met (kleur)potlood contour om je hand, kleur je hand in, als je geen gekleurd papier hebt, en knip hem uit.
Als je het vel papier (bijvoorbeeld A4 formaat) in de breedte houdt, kun je driemaal je hand naast elkaar tekenen.

Vouw een blad in de lengte in vieren en kleur het bruin. Of knip een reep uit stevig papier.
Plak de handen, die nu een palmtak vormen, op elkaar zoals op de foto hiernaast te zien is en plak het geheel op de steel (reep papier).

Zo heb je een palmtak. Je kunt natuurlijk ook twee handen gebruiken in plaats van drie.
Toen Jezus door de mensen in Jeruzalem werd toegejuicht, riepen ze Hosanna! Dit woord komt uit het Hebreeuws, de taal die ze spraken toen Jezus leefde. Maar in het Hebreeuws is het Hosha Na en dat betekent Red nu! of Help toch! of Verlos nu! Jeruzalem was in die tijd bezet door de Romeinen. De mensen wilden weer graag hun eigen Koninkrijk, Israël. Ze hoopten dat Jezus hen zou kunnen helpen.
En dan is je palmtak nu klaar en kun je Jezus ook verwelkomen, in je hart.

Evangeliefragment: Jezus’ intocht in Jeruzalem                                                            Marcus 11*
Jezus is op weg naar Jeruzalem om daar het paasfeest te vieren.
De mensen horen dat Jezus onderweg is en gaan de stad uit om Hem te onthalen.
Jezus leent een ezeltje en gaat daarop zitten (een koning zit gewoonlijk op een paard!? dit vinden de mensen wel vreemd …)
De mensen snijden groene takken van de palmbomen.
Ze wuiven daarmee wanneer Jezus aankomt, en ze roepen Hem toe:“Hosanna! Leve de nieuwe Koning van Israël!” (ze onthalen Jezus als een ‘koning’ … de volgende dagen zullen ze begrijpen dat Jezus niet zomaar een koning is)

Gebed
Jezus, Jij hebt de mensen laten ‘Hosanna’ roepen, al begrepen ze niet wat voor een ‘koning’ Jij was.
Jij zet je op een ezeltje, en maakt je zo nederig en klein.
Jij zwijgt en laat ze maar roepen …
We plaatsen vandaag een groene palmtak bij het kruisbeeld:
help ons om Jou deze week beter te begrijpen, zodat we nog beter jouw voorbeeld kunnen volgen. Amen.

Palmpasenkruis maken

palmpaasstok – dekenaat Genk

Vanaf de zestiende eeuw was het heel lang gebruikelijk om op Palmzondag in een processie door de straten te lopen om de intocht van Jezus in Jeruzalem te herdenken. Kinderen droegen palmpasenstokken in de vorm van een kruis. De stokken waren versierd en er hing een slinger met snoep aan. Bovenop zat een broodhaantje, dat een verwijzing is naar Petrus die Jezus driemaal verloochende voordat de haan kraaide. Aan de slinger hingen liefst dertig snoepjes die voor de dertig zilverstukken staan, die Judas ontving door Jezus met een kus te verraden om hem aan de hogepriesters uit te leveren. Na de processie gaven de kinderen hun stuk weg aan zieken en bejaarden.

Misschien is het in deze tijd van coronavirus niet zo verstandig om je palmpasenkruis aan een ander te geven. Dan houd je hem fijn zelf!
(pssst, eigenlijk mag je pas vanaf Pasen weer snoepen, maar wie weet mag je op Palmzondag ook al wel een snoepje. Vraag maar aan mama of papa.)

Wat heb je nodig:
–> takjes die op de grond liggen in de tuin, het bos of je directe omgeving. Als je geen takje kunt vinden, dan kun je eventueel potloden gebruiken. Of misschien liggen er latjes in de garage of schuur.
–> slingers om je takken aan elkaar te maken als kruis en te versieren. Of een spijker om de latjes als een kruis aan elkaar te spijkeren.
–> touw
–> snoepjes
–> broodhaantje, gemaakt van brooddeeg; als je het niet zelf kunt maken, dan kun je hier een papieren versie in verschillende formaten downloaden en bovenop je kruis bevestigen.

Dinsdag in de Goede Week ~ biechtviering

Symbool: kaars
–   wanneer steken mensen een kaars aan?  als ze willen bidden …
–   als je in het vlammetje van een kaars kijkt, kan je het makkelijker stil maken in jezelf … en dat helpt om te bidden

Evangeliefragment: Jezus’ grote gebed Joh 17*
De evangelist Johannes schrijft hoe Jezus op het Laatste Avondmaal een lang gebed uitspreekt. We lezen enkele mooie zinnen uit dat grote gebed van Jezus:

Ik bid U, Vader, dat de mensen U beter leren kennen en de boodschap van mijn leven begrijpen …
Mijn leerlingen zullen het niet altijd gemakkelijk hebben, maar Ik bid U, Vader, dat ze blijven opkomen voor de waarheid …
Geef, Vader, dat mijn leerlingen altijd één zouden zijn en niet verdeeld door ruzie of onenigheid …
Ik bid U, Vader, dat uw grote liefde voor mij ook altijd zou wonen in de harten van mijn leerlingen …

Gebed
Jezus, Jij hebt voor ons gebeden 
en Jij blijft ook altijd voor ons bidden.
Wij bidden met Jou mee: 
help ons om U en God beter te leren kennen;
help ons om op te komen voor de waarheid;
help ons om één te blijven
en leg Gods Liefde in onze harten!

Woensdag in de Goede Week

Op Witte Donderdag waste Jezus de voeten van zijn apostelen. Dat zou je misschien niet verwachten. Je had misschien gedacht, dat juist de apostelen de voeten van Jezus zouden wassen. Jezus gaf daarmee het voorbeeld van dienende liefde. Is het nu de bedoeling dat je zomaar de voeten van een wildvreemde gaat wassen om te laten zien, dat je iets voor diegene over hebt. Nee. Je kunt daarvoor in de plaats bedenken wat je voor een ander zou kunnen doen. Misschien helpen met iets. Een boodschap doen. Een gift geven …
Lees maar eens het fragment uit het evangelie volgens Johannes hieronder.
Voor wie zou jij iets kunnen betekenen?

Symbool: een kruik met water en een handdoekje
–   iemand een idee waarnaar deze symbolen verwijzen ?
–   zo niet, luister dan maar goed naar het volgende stukje uit het evangelie

Evangeliefragment: de voetwassing Joh 13*
Jezus weet dat zijn dood dichtbij is. Voor Hij met zijn vrienden aan tafel gaat, neemt hij een kruik met water en een handdoek en begint de voeten van zijn leerlingen te wassen. 
(normaal is dat het werk van een knecht)
Zo toont Jezus aan zijn leerlingen dat Hij gekomen is om de mensen te dienen. En Hij zegt erbij: “Wat Ik hier voor jullie doe, moeten jullie ook altijd voor elkaar doen!”

Gebed   
Jezus, Jij maakt je klein en toont dat Jij de mensen wil dienen.
Jij vraagt ons hetzelfde te doen.
Help ons om onszelf niet te belangrijk te vinden
en alles te doen wat we kunnen
om de anderen gelukkig te maken.
Amen.

Witte Donderdag

Op Witte Donderdag gedenken we dat Jezus voor de laatste maal met de apostelen het Avondmaal nuttigde. En wit verwijst naar de kleur wit als feestkleur. Het is een feestdag. Weliswaar de dag voordat Jezus aan het kruis werd genageld (Goede Vrijdag). De priesters dragen dan ook witte gewaden in de kerk. Na het Laatste Avondmaal ging Jezus naar het hof van Getsemane, gelegen op de Olijfberg, om te bidden. Hij wist dat hij de volgende dag zou worden verraden door Judas en hij bad tot God om kracht. Hij vroeg zijn apostelen om te waken, maar die vielen steeds in slaap.
Hier vind je meer informatie over Witte Donderdag.

Symbool: brood en wijn
–   brood en wijn … wanneer gebruiken we dat in de kerk? eucharistie
–   wanneer heeft Jezus voor de eerste keer de eucharistie gevierd met zijn leerlingen?      Laatste Avondmaal!

Evangeliefragmenthet laatste avondmaal  Marcus
Wanneer Jezus voor de laatste keer met zijn leerlingen aan tafel zit, drukt Hij in enkele gebaren uit wat de betekenis van zijn hele leven is geweest. Hij neemt een stuk brood, dankt God, breekt het brood en deelt het uit aan zijn leerlingen. Hij zegt: “Neem dit brood: het is mijn Lichaam. Zo geef Ik mezelf aan jullie” …
Dan neemt Jezus ook de beker met wijn. 
Hij dankt God opnieuw en geeft de beker aan zijn leerlingen. 
Hij zegt: “Neem deze beker en drink ervan. Zo geef Ik mezelf aan jullie” …

Gebed
Jezus, we danken je voor de eucharistie.
Want daar mogen wij Jou telkens weer ontmoeten.
In brood en wijn geef Jij ons steeds opnieuw 
voedsel voor onze ziel, voedsel voor ons hart.
Geef ons zo de kracht om jouw leerling te zijn.
Amen.

Goede Vrijdag

Jezus wordt door één van zijn apostelen verraden; Judas heeft geld gekregen om Jezus aan de hogepriesters uit te leveren.
Na het Laatste Avondmaal, dat we op Witte Donderdag herdenken, gaat Judas weg om vervolgens terug te komen en Jezus notabene een kus te geven. Zo weten de hogepriester wie Jezus is en ze pakken Hem op. Dat noemen we sindsdien een judaskus: een daad die vriendelijk lijkt, maar iemand juist verraadt.
Waarom noemen we deze dag Goede Vrijdag. Er is toch niets goed aan, denk je wellicht. Toch wel. Omdat Jezus werd gekruisigd, kon Hij zo het kwaad overwinnen. Hij werd behoorlijk op de proef gesteld, maar zijn liefde voor God was sterker. Uiteindelijk is hij opgestaan uit de dood. Dat vieren we met Pasen, een bewijs dat liefde en licht altijd sterker zijn. Hier vind je meer informatie over Goede Vrijdag.
In iedere kerk zijn 14 afbeeldingen of schilderijen van de kruisweg. We noemen dat staties. Jezus moet zijn eigen kruis door de stad dragen. Onderweg wordt hij bespot, uitgejouwd. Maar er zijn ook mensen die hem willen helpen. Klik hieronder op de link om de 14 staties te bekijken.

Goede Vrijdag – dekenaat Genk

Hier kun je de prenten downloaden, printen en inkleuren.

Symboolkruisbeeld … met een nog-niet-ontloken paasbloem
–   waarom zouden we hier vandaag een kruis zetten? Goede Vrijdag, de dag dat Jezus aan het kruis gestorven is …
–   en wat zou die bloem-in-de-knop erbij betekenen? over enkele dagen is het Pasen, het feest van het Leven dat overwint !

Evangeliefragment: de kruisweg  Marcus 14-15*
Judas verraadt Jezus met een kus. Zo nemen ze Jezus gevangen.
Pilatus veroordeelt Jezus tot de dood aan het kruis.
Zo gaan ze naar de plaats Golgotha. 
Daar slaan ze Jezus aan het kruis.
Om drie uur in de namiddag sterft Jezus.
Een vriend van Jezus legt hem in een graf …

Gebed
Jezus, waarom moest Jij sterven aan het kruis?
Jij was toch zo goed geweest voor de mensen!?
Help ons mensen steunen als ze lijden of verdriet hebben.
En help ons om te geloven dat het leven het laatste woord heeft.
Amen.

Pasen; de steen die is weggerold

Toen Jezus was gestorven, werd zijn lichaam in een grot, een graf gelegd en werd er een grote steen voor gerold. Dat was op vrijdag, Goede Vrijdag. Die zaterdag gebeurde niets, was het stil. De rotssteen lag ook nog op zijn plaats. Toen Maria Magdalena en Maria, de mama van Jakob en Josef, op zondag naar het graf gingen, zagen ze dat de steen was weggerold. Er was precies gebeurd wat Jezus had gezegd; hij was opgestaan.
Dat kun je ook namaken met de volgende benodigdheden:
– 2 plastic of papieren wegwerpbordjes;
– splitpennetjes;
– viltstiften of verf.

Het is een wel erg droevig verhaal, toen Jezus aan het kruis werd genageld. Maar daarmee eindigt het verhaal niet. Omdat Jezus is gestorven, heeft hij onze zonden, al onze slechte dingen meegenomen. En daarom mogen we blij zijn, als een zonnetje, het is licht.
Als je dus twee borden op elkaar bevestigt, kun je ze opzij schuiven, wordt het licht en de zon zichtbaar. Zo open je zelf het graf door de steen weg te rollen en de zon te laten schijnen.

Pinksteren en de Heilige Geest

Voordat Jezus op Hemelvaart voorgoed naar zijn Vader ging, beloofde hij zijn leerlingen dat hij een helper zou sturen. Een trooster in de vorm van een geest, de Heilige Geest. De apostelen kregen de opdracht om over Jezus te vertellen en zo kregen ze een duwtje in de rug. Ook wij hebben de opdracht om het vuur brandende te houden en over Hem te vertellen.
Maar hoe werkt die Heilige Geest? Je ziet hem niet. Hoe weet je dan dat hij er is?
De Heilige Geest is net als de wind; je ziet hem niet, maar voelt hem wél. Je ziet het ook aan blaadjes aan de bomen. Het kan gebeuren, dat je opeens iets in je voelt borrelen, een enthousiasme om iets te doen; een goede daad verrichten voor een ander of je krijgt ineens een ingeving om iets goeds te doen. De Heilige Geest laat je dansen en zet je in beweging.
Kijk maar eens naar onderstaand filmpje hoe dat werkt.

Kerstengel maken voor in de kerstboom

Met een passer teken je een cirkel op een velletje (niet te groot) papier. Of je gebruikt een bord, een kom of een ander rond voorwerp om de cirkel te trekken. Vervolgens maak je binnen in die cirkel een kleine cirkel, wel horizontaal in het midden maar niet verticaal in het midden. Zoals op de tekening hieronder trek je lijnen. Dan knip je het patroon over de lijnen uit. Zorg dat je de kleine binnencirkel niet helemaal uitknipt, anders knip je het hoofdje van de engel eraf en zit er geen nek meer op.

sjabloon kerstengel – dekenaat Genk
Dan vouw je alles in elkaar. Je kunt aan de achterkant van het hoofd van de engel een lintje bevestigen om het engeltje in de kerstboom te kunnen hangen.
Als je het moeilijk vindt om het zelf te tekenen, dan kun je op de afbeelding klikken om de afbeelding te downloaden en uit te knippen. 

kerstengel badmintonshuttle – dekenaat GenkEr zijn uiteraard nog andere manieren om een kerstengeltje te maken. Zie jij in de afbeelding hiernaast waar het van is gemaakt? 

kerstengel – dekenaat GenkOok via harmonica-vouwen kan er een engeltje ontstaan. Probeer maar eens. 

En misschien ben je wel zelf de kerstengel ????!

harmonica-gevouwen kerstengel – dekenaat Genk harmonica-gevouwen kerstengel – dekenaat Genk

Adventskrans

God droomde van een wereld, waarin de mensen van elkaar houden en elkaar helpen. Hij keek naar de wereld … maar wat zag Hij? ruzie, pesten, honger, oorlog … Niet de wereld die hij graag wilde zien. Hij kreeg een idee. Ik laat mijn zoon geboren worden en stuur die naar de mensen. Dan kan Hij laten zien hoe mensen elkaar gelukkig kunnen maken. En zo gebeurde het. Meer dan 2000 jaar geleden werd Jezus geboren. Dat was op 25 december. Dan is het Kerstmis. We vieren ieder jaar de geboorte van Jezus. Kerstmis is méér dan de verjaardag van Jezus. Met Kerstmis wil Jezus ieder jaar in ons hart geboren worden. Dan brengen ook wij vreugde, vrede en goedheid. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. We leven daar langzaam naartoe, tijdens de Advent; een voorbereiding op Kerstmis. Om er elke dag aan te denken dat het Advent is, maken we een adventskrans.
Je kunt een adventskrans zelf maken met (groene) takken, (rode) kaarsen en eventueel nog wat versiering.

1ste Adventszondag – dekenaat Genk
De kleur groen staat voor hoop, de kleur rood voor liefde en de kaarsen brengen licht. Op de eerste Advent (zondag 29 november) mag het eerste kaarsje aan. Op de tweede zondag de tweede kaars, dan drie, dan vier en daarna is het Kerstmis.
Als je het moeilijk vindt om de krans zelf te maken, dan mag je er ook een inkleuren. Klik op de foto van de adventskrans om de afbeelding te downloaden, uit te printen en in te kleuren.
Tijdens de Advent is het ook de gewoonte om iedere dag af te tellen. Dat doe je met een adventskalender waarbij je iedere dag een kaartje kunt omdraaien om de tip, een weetje of opdracht van die dag te lezen.  

Er waren eens vier kaarsjes, met vlammetjes zo fijn. 
Ze wilden op het kerstfeest graag goede lichtjes zijn.
 
Eén kaarsje viel het tegen altijd in vlam te staan. 
Het doofde snel zijn lichtje en is toen weggegaan.
 
Van die drie laatste kaarsjes ging één met het donker mee,
Hij vond het niet meer nodig, toen stonden er nog twee.
 
De beide laatste kaarsjes, wat waren ze alleen. 
Eén ging van moeheid slapen. Toen was er nog maar één. 
 
Het laatste kleine kaarsje, dat eenzaam branden bleef 
dacht: 'Als ik nu mijn lichtje eens aan een ander geef'. 
 
Toen heeft dat éne kaarsje het feest nog juist gered.
't Heeft alle andere kaarsjes opnieuw in vlam gezet. 
 
Nu branden alle kaarsjes met vlammetjes zo fijn. 
Ze willen op het kerstfeest graag goede lichtjes zijn!

Quality time met kids

kinderactiviteiten – dekenaat Genk

Zoekpunt heeft verschillende knutselopdrachtjes met een link naar de bijbel ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie op deze webpagina.

In de vakantie knutselen

hartjesmandje – dekenaat Genk

Ook in de vakantie kun je liefde verspreiden en met liefde knutselen om uiteindelijk weg te geven. Waarom zou je dat doen, vraag je je af? Om een beetje goed te doen voor een ander. Voor iemand die het wel kan gebruiken, zodat diegene weet dat er óók in de vakantie aan haar of hem wordt gedacht.
Het is niet alleen leuk om op valentijnsdag weg te geven: dat kan altijd, iedere dag.

Kijk hieronder voor de instructies.

Eén antwoord op “Activiteiten voor kinderen tijdens coronacrisis”

Reacties zijn gesloten.