Palmzondag

Enkele tips voor wie op Palmzondag een eucharistieviering wil volgen:
• TV: TVL om 10 uur vanuit kathedraal Hasselt met bisschop Hoogmartens;
• Radio: Lokale Radio Lanaken 160.0 FM om 9.30 uur met pastoor Jos;
• Radio Internazionale Genk 105.8 FM: 10 uur met deken Luc (download hier het tekstboekje om tijdens de uitzending mee te kunnen volgen)
• pastoor Gianfranco Falgari via Facebook om 11 uur, Italiaanse mis vanuit Mariaheide

palmtakken
palmtakken aan de deur
tekstboekje om tijdens de viering van deken Luc mee te lezen

zondag 5 april 2020
Coronavirus Covid 19
Kerkdeuren zijn gesloten voor publieke eucharistievieringen
Slechts enkele kerken zijn open voor individuele bezoekers voor persoonlijk gebed.
Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven beter thuis.
Palmtakken worden niet gewijd en uitgedeeld.

De wereld staat stil. Toch niet voor iedereen; we zijn afhankelijk van vele anderen. Anderen die zich kwetsbaar en dienstbaar opstellen.
En wat kunnen en mogen we wél?!
Jezus toejuichen en Hem verwelkomen in ons hart, zoals de mensen dat indertijd deden in Jeruzalem. Leg jij de rode loper uit?

–> Zoals mensen toen met palmtakken voor Jezus juichten, gebruiken wij nu onze handpalmen om applaus te geven voor al wie voor ons zorgen.
–> Door veilig maar creatief een handje toe te steken aan mensen, die het nog moeilijker hebben dan wij, doen wij met onze handpalmen wat Jezus zijn leven lang heeft gedaan: eenvoudig dienstbaar zijn …
–> En wat we allemaal kunnen is: onze handpalmen vouwen en al biddend onze vreugden en zorgen in de handen leggen van Hem die belooft: “jullie namen staan geschreven in de palm van mijn Hand.”

Palmzondag luidt het begin van de Goede Week in. De dag waarop Jezus als Gods beloofde koning op notabene een ezel Jeruzalem binnenkwam. Hij werd toegejuicht met palmtakken en mensen riepen Hosanna! (help nu / red toch / heil). Misschien riepen diezelfde mensen nog geen week later Kruisig Hem!
Wij weten dat Jezus allang wist wat Hem te wachten stond. Wat Hij zijn apostelen zou leren op Witte Donderdag: het laatste Avondmaal, de voetwassing en het bidden en waken op de Olijfberg. Dat Jezus die nacht door één van zijn leerlingen zou worden verraden en uitgeleverd. Dat Hij de volgende dag op Goede Vrijdag zou worden gekruisigd.
We begeven ons komende week nog in de diepe donkerte en kijken tegelijkertijd al uit naar het licht van Pasen.

Vroeger was het de gewoonte om palmtakken boven de huisdeur te hangen. Nu er geen palmtakken kunnen worden gezegend, is het wellicht mogelijk om dit gebruik weer op te pakken en de takken buiten aan of naast de deur te hangen of zichtbaar voor het raam, met eventueel een kruis erbij. Het mogen gezegende palmpasentakken van voorgaande jaren zijn of buxustakjes uit je eigen tuin of een takje met frisse lentegroene knopjes en blaadjes die symbool staan voor hoop.
Voor kinderen is er een activiteit om zelf palmtakken te knutselen en een palmpasenkruis.

tekstboekje Palmzondag – dekenaat Genk

klik hier om het tekstboekje te downloaden om zo tijdens de palmzondagviering door deken Luc Herbots te kunnen meelezen.