Valentijnsdag

Valentijnsdag – dekenaat Genk

Kijk voor een Valentijnsrecept helemaal onderaan de pagina of klik op deze link om er direct naartoe te gaan.

Om gezellig met het gezin een levend ganzenbordspel met opdrachten en inspirerende citaten te spelen, ga naar deze webpagina.

Op 14 februari is het Valentijsdag en word je doodgegooid met het V-woord dat erg commercieel is geworden.
Alsof je alleen die dag – 1x in het jaar – je geliefde in het zonnetje zet.
Alsof je slechts 1x per jaar je moeder of vader eert tijdens Moeder- en Vaderdag; zij zijn iedere dag ouder.

Wat hebben Valentijn en Cupido met elkaar te maken?
Helemaal niets.
Cupido is in de Romeinse mythologie de eeuwig jonge zoon van Venus, de godin van de liefde, die magische pijlen afschoot, recht in het hart van mensen ?? om hen verliefd op elkaar te laten worden.
Valentijn komt uit de christelijke traditie en zijn naamdag is daarna een eigen leven gaan leiden.

In de derde eeuw was er een Romeinse priester Valentijn die tijdens de christenvervolging van keizer Claudius II weigerde zijn geloof op te geven. Vlak voordat hij als martelaar stierf, verrichtte hij nog een wonder en is door paus Gelasius I in 496 op 14 februari heilig verklaard.

Deze paus ergerde zich aan een toen gebruikelijk vruchtbaarheidsfeest, dat – eveneens onder de christenen – behoorlijk populair was. Hij besloot een einde aan dat heidens gedoe te maken door een nieuw feest in te voeren, ter ere van de heilige Valentijn.
Zo was er in de 3de eeuw ook een bisschop Valentijn, die werd onthoofd door keizer Aurelianus tijdens de christenvervolging.
Er werd beweerd dat Valentijn mensen bij elkaar bracht, al dan niet met bloemetjes, hartjes en engeltjes. Het is nooit duidelijk geweest of het nu ging om de priester of bisschop.
Omdat het meer een mythe leek, heeft de katholieke kerk in 1969 een einde gemaakt aan het vieren van de naamdag.

Maar die mythe rondom de romantiek was toch té mooi om helemaal te vergeten. Rond 1990 laaide de belangstelling voor Valentijn weer op en speelden winkeliers hier handig op in.
Commercie of niet; misschien is deze dag een mooie gelegenheid om toch weer eens contact op te nemen met degenen die je uit het oog bent verloren of met wie je door omstandigheden geen contact meer hebt. Een kaartje of telefoontje kan soms wonderen doen.

Valentijnsrecept

Snufje knuffels
Besprenkel met kusjes
Een armvol warmte
Mix alles samen met liefde
Serveer met passie
Hoeveelheden aan te passen naar eigen inzicht