Zoekpunt: kerkplek in Genk

Het is nu ook mogelijk om Zoekpunt gratis (!) te sponsoren via Sponsorkliks en Trooper door online te shoppen zonder een euro extra te betalen.

interieur Zoekpunt – dekenaat Genk

Op 1 april 2020 (nee nee, geen aprilvis 😉) hadden we de nieuwe kerkplek in Shopping 2 – Kerk midden tussen de mensen, met een lage drempel voor de vele zoekers – te Genk willen openen: het Zoekpunt.

Door het coronavirus hebben we dat moeten uitstellen.
We zijn op dinsdag 12 mei 2020 stilletjes geopend met alle nodige voorzorgsmaatregelen voor jouw en onze veiligheid. Maar we zijn er wél voor jou, voor al degenen die daar nood aan hebben. Vooralsnog zal dat van dinsdag tot en met zaterdag zijn van 10-12 en van 14-16 uur zijn. .
Heb je behoefte aan een luisterend oor, wees welkom!
We zijn er voor jou. Misschien nu meer dan ooit heb je misschien behoefte aan een warme hand in je rug, een schouder om op uit te huilen. Meer over troost vind je op deze pagina.

Priesters en diakens bieden altijd een luisterend oor. Hier vind je de contactgegevens.
Heb je spirituele honger? Dan kun je de artikelen die in Zoekpunt te koop zijn ook online bestellen. Dit kan via Facebook, maar ook via de website van Zoekpunt:
boeken
kaarsen
geschenken
religieuze artikelen

Zoekpunt?!

Ook vandaag zijn er vele mensen op zoek naar zingeving. Ze zoeken het een beetje minder in de kerken … Paus Franciscus roept ons op om naar buiten te gaan en getuigend aanwezig te zijn in de samenleving. Onze kerkplek in het winkelcentrum wil een plaats zijn om te luisteren naar de vragen van mensen en hen iets aan te reiken uit de schat van het Evangelie. Een punt waar zoekers iets kunnen vinden …

Gelukkig is er in de meeste parochies een secretariaat, waar mensen terecht kunnen met al hun vragen. Maar het is een goede aanvulling dat ook in het drukste winkelcentrum van de regio een contact- en infopunt is. Een punt waar zoekers iets kunnen vinden …

Waar vind je een goed religieus boek? Of een zinvolle wenskaart? Of een geschikt communiegeschenk? Pastoraal Informatiecentrum te Kiewit/Hasselt zorgt voor een winkelhoekje in ons nieuwe pand. Een punt waar zoekers iets kunnen vinden …

Wat zijn we?

ontmoetingspunt: je kan ‘zomaar’ binnenlopen … Onze onthaalmedewerkers ontvangen je met een glimlach! Zoekpunt wil een ontmoetingsplaats zijn rond zingeving en geloof. Waar we vooral naar elkaar luisteren en van elkaar leren!
prikkelpunt: op het tv-scherm in onze etalage verschijnen naast aankondigingen vooral doordenkertjes. En op het (levens-)boompje kunnen voorbijgangers een tekstje meenemen met een positieve boodschap. Even stilvallen en mijmeren in de drukte van alledag …
informatiepunt: heb je een vraag over zingeving of geloof? Of weet je niet goed waar je terecht kan voor een doopsel of huwelijk? Of zoek je gelijkgezinden om met zingeving bezig te zijn? Of … We doen ons best om je op weg te zetten!
winkelpunt: zoek je een wenskaart met een zinvolle test? Of een betekenisvol geschenk? Een kruisbeeld of een kinderbijbel? Het Pastoraal Informatiecentrum (‘de winkel van het bisdom’) plaatst in Zoekpunt een mooie verkoopstand!

Wij zoeken … financiële steun!

Voel jij je geroepen om dit project mee te realiseren? Stuur dan een mailtje naar zoekpunt@dekenaatgenk.be of meld je even aan in de dekenij, Molenstraat 2C te Genk, 089/35.22.05.

Het is mogelijk om gratis te sponsoren via Sponsorkliks en Trooper. Wil je een vakantie boeken, een huishoudelijk apparaat aanschaffen, iemand iets cadeau doen, een computer kopen, dan kan dat via deze sponsororganisaties. Als jij via bovenstaande links iets koopt, dan ontvangt Zoekpunt commissie. In de link is namelijk ons ID opgenomen, zodat op deze manier bekend is aan wie ze geld moeten overmaken. Jij betaalt dezelfde prijs als je direct naar de webwinkel zou gaan.

Het winkelpand werd aangekocht door vzw Parochiale Werken van het Dekenaat en gratis ter beschikking gesteld. Dat is al heel wat!
Voor de opstart en de eerste werkingsgelden kunnen we rekenen op een toelage van Space for Grace, dat vernieuwende pastorale projecten ondersteunt … Maar na het eerste jaar zou het project financieel zelfdragend moeten zijn.
* We vragen de parochies om jaarlijks een collecte te houden voor ons project.
* We zoeken sponsors, die een gift willen doen.
* We zoeken sponsors via een permanente opdracht: mensen die bereid zijn om maandelijks bijvoorbeeld 10 € te doneren. 
Doe ook jij een duit in het zakje? BE15 7360 5002 9230 ten name van Zoekpunt, 3600 Genk. Bij voorbaat dank!

5 antwoord op “Zoekpunt: kerkplek in Genk”

 1. Anna-Maria Giorni (Annemie)

  Beste,

  Met alle respect voor de naam “Zoekpunt”, maar ik zou het dan eerder “Keerpunt” noemen en om het wat eigentijdser en hipper of aantrekkelijker te doen klinken, misschien de engelse versie “Turning Point”
  Waarom “Keerpunt” (of Turning Point) ? Ik zie zulk een kerkplek meer iets waar mensen de mogelijkheid krijgen om terug te keren (vaak al na een hele zoektocht elders) naar de kern van zichzelf, naar hun diepste zelf, naar wie ze in wezen echt zijn, kind van God met al de talenten en schoonheid die God in hen gelegd heeft … een mogelijkheid om terug te keren naar God zelf (waar uiteindelijk iedereen bewust of onbewust naar op zoek is). Een Kerkplek waar mensen zich terug of voor de eerste keer, bemind weten door God en (terug) vertrouwen krijgen in Hem, zich (terug) in Zijn armen durven werpen … Eveneens een kerkplek waar mensen graag terug keren omdat ze zich thuis voelen en bemind zoals ze zijn en, wie weet, uiteindelijk ook terug of eveneens voor de eerst keer, vertrouwen krijgen in de katholieke Kerk, Haar schoonheid en goedheid kunnen zien ondanks al het negatieve nieuws via media … en ook naar Haar terug keren of voor het eerst de stap durven zetten.
  Ik zie het meer als een plek waar men de mogelijkheid krijgt om in alle vrijheid en zonder verwachtingen of oordelen van anderen, daar kan vertoeven om al dan niet tot inkeer, terugkeer, zich keren naar … te kunnen komen. Vandaar dacht ik eerder aan “Keerpunt” of “Turning point” Sommigen hebben een kwart, anderen een halve, en nog anderen misschien een ganse ommekeer of turnig point nodig om terug te keren tot het diepste van zichzelf, tot hun ware unieke zelf, tot God, … en deze kerkplek wordt hopelijk een plaats waar men hierin gesteund en aangemoedigd wordt voor wie het wenst.

  Nogmaals, met alle respect voor de reeds gekozen naam “Zoekpunt”, ik kon het gewoon niet laten om mijn idee even te delen. Evenzeer mijn respect en interesse, ook mijn bereidheid om misschien vrijwillig mee te werken waar ik kan, indien het bij de naam “Zoekpunt” blijft.
  Ik wens jullie graag te ontmoeten en eerst nog wat van meer naderbij dit project te leren kennen, om dan te zien of ik al dan niet vrijwillig mijn steentje kan bijdragen.
  Alvast proficiat voor wat jullie doen en nog gaan doen!

  Hartelijke groetjes en veel zegen, ,

  Anna-Maria Giorni
  roepnaam : Annemie

 2. Anna Maria Stefani

  Houdt u mij aub op de hoogte over de evolutie van dit project? Ik overweeg ook om als vrijwilliger bij te dragen aan dit (in mijn ogen althans) hoopgevend initiatief. In deze individualistische samenleving hebben veel mensen nood aan ‘ontmoetingskansen’ met mensen die op dezelfde golflengte zitten. Ik heb geen moeite met de naam ‘zoekpunt’. Aangezien ik niet van Genk ben en niet altijd beschikbaar ben kan ik nog niet goed inschatten wat wel of niet kan. Ik wil zeker een verkennend gesprek aangaan. Toevallig heet ik ook Anna Maria (STEFANI is de familienaam).

 3. admin

  Dag Anna Maria,

  Dank dat je de moeite hebt genomen om te reageren!
  Bij dezen staat het genoteerd, dat je interesse hebt om te helpen. We gaan sowieso puzzelen; er zullen meer mensen zijn, die niet op vaste dagen of dagdelen kunnen.
  Tot binnenkort!

  Warme groet, Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *