Brailleschrift

Ken je het verhaal van de man die blind was en weer kon zien?
Eerst volgt het verhaal en daaronder staat een opdracht.

Jezus ging met zijn leerlingen (of apostelen) door de stad en zag een bedelaar die al vanaf zijn geboorte blind was. De leerlingen van Jezus vroegen waarom deze man blind geboren was. Misschien hadden zijn ouders iets fout gedaan? Of hijzelf? Jezus antwoordde dat dat er niets mee te maken heeft.
Jezus spuugde op de grond, maakte slijk van zand en speeksel en streek dat over de ogen van de man. Hij zei tegen de man, dat hij naar het bad van Siloam moest om zich daar te wassen. Dit bad lag aan één kant van de rots waarop Jeruzalem was gebouwd. Het water van dit bad kwam van een bron buiten de stadsmuren. Het wassen in dit bad betekent dat de man zich onderdompelde in de relatie met Jezus. Hij werd als het ware opnieuw geboren en kon vanaf dat moment wél zien.
Alle dingen die hij in zijn leven fout had gedaan, kon hij achter zich laten en zo zijn leven aan Jezus, aan God wijden. Zo werd de blinde ziend. Iemand die ziet, kan ook blind zijn, niet letterlijk, maar wel figuurlijk. Diegene ziet dan niet de dingen zoals ze werkelijk zijn en is vaak alleen met zichzelf bezig.

Ken jij iemand die blind is? Weet jij hoe blinde mensen kunnen lezen? Tegenwoordig kan de computer of smartphone een tekst voorlezen. Er bestaan klokjes en horloges met een knopje. Als je daarop duwt, wordt de tijd en datum gezegd. Maar je kunt ook met je vingers lezen, het brailleschrift. Dit is een schrift in reliëf.
Iedere letter bestaat uit een groepje bolletjes die als het ware bovenop het papier liggen. Als je met je vingertoppen over die bolletjes gaat, weet je precies wat er staat.
Op verpakkingen van medicatie staat altijd iets geschreven in brailleschrift. Misschien hebben jullie thuis pijnstillers. Je kunt aan je ouder(s) vragen of je even mag lezen/voelen.
Probeer het brailleschrift hieronder uit je hoofd te leren. Kijk goed naar de voorbeelden en vorm woorden aan de hand van dit brailleschrift. Je kunt ook op de afbeelding hieronder klikken om het brailleschrift in pdf te downloaden. Print het bestand vervolgens uit en knip alle vakjes over de stippellijntjes uit. Let op: de rode lijn is een vouwlijn. Je moet dus de vakjes niet doormidden knippen. Als je ze omplooit, kun je goed oefenen; dit is wellicht een oefening voor de wat oudere kinderen. Probeer de papiertjes – met de stippen naar boven en de letter naar onder – maar eens in de juiste volgorde te leggen om zo deze woorden te vormen:
• licht
• blind
• je voornaam
• …
• wat staat hier:

Laat het onder aan de pagina maar in een reactie weten.


Je hoeft de afbeelding hieronder niet perse te printen; je kunt ook het brailleschrift bestuderen en proberen aan de hand van dit schrift zelf een woord in braille te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *