Doopsel

Om te kijken bij wie je moet zijn om een doop aan te vragen, kun je onderstaande links van de verschillende parochies volgen.

Bij een kinderdoop drukken de ouders hun dankbaarheid uit voor en vragen ze Gods bescherming over hun kindje. De ouders engageren zich hierbij om hun kind op te voeden volgens de christelijke waarden, naar het voorbeeld van het leven van Jezus.
Hierbij worden een peter en meter aangeduid als getuigen en steun voor de ouders. Daarom moeten peter en meter ook gedoopt zijn en het vormsel ontvangen hebben. Door het doopsel wordt het kind opgenomen in de gemeenschap van de katholieke kerk (inschrijving in een doopregister). Daarom is een doopviering ook een open viering (gemeenschapsviering).

In elke parochie zijn er vaste tijdstippen waarop een doopsel kan plaatsvinden (in de kerk). Het doopsel wordt toegediend door een priester of diaken. Om de doopviering voor te bereiden zijn er voorafgaande gesprekken tussen de ouders en de doopselverantwoordelijke van de parochie.

Als een kind een ernstige, levensbedreigende ziekte heeft, kan het doopsel altijd en door iedere christen toegediend worden (nooddoop).
Het doopsel kan ook op volwassen leeftijd toegediend worden. Hiervoor bestaat een aparte voorbereiding met de doopleerling.

Het formulier voor de initiatiesacramenten voor kinderen is hier te vinden.

As

Niel-Bij-As
As
As-ter-Heide

Genk

Federatie Genk-Zuid

Kolderbos-Langerlo
Bret-Gelieren
Sint-Martinus
Sledderlo

Federatie Genk-West

Winterslag Sint-Eventius
Boxbergheide
Termien
Winterslag Heilig Hart
Bokrijk

Federatie Genk-Noord

Waterschei
oud-Waterschei
Sacra Famiglia
Zwartberg
Hoevenzavel

Pastorale Eenheid Heilige Damiaan De Veuster Lanaken

Kijk voor meer informatie op deze pagina. Je kunt ook per parochie zoeken:
Sint-Ursula Lanaken
Sint-Servaas Lanaken
Gellik
Veldwezelt
Kesselt
Neerharen
Rekem
Smeermaas

Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Maasmechelen

Boorsem
Kotem
Mechelen-aan-de-Maas
Opgrimbie
Proosterbos
Uikhoven

Pastorale Eenheid Sint-Vincentius Maasmechelen

Voor Eisden-Dorp, Eisden-Tuinwijk, Leut, Mariaheide, Meeswijk, Vucht: parochie-assistente zuster Aufrida, t 089/75.80.52 of 0470/06.90.10, e-mailadres zusteraufrida@dekenaatgenk.be

Zutendaal

Zutendaal
Wiemesmeer