Troost

Bij het overlijden van een dierbare staat plots alles stil. Er is een gemis, dat niet zomaar overwaait. Het voelt alsof de zon niet meer opkomt en de dagen duren lang. Het afgelopen half jaar was het soms niet eens mogelijk om afscheid te nemen, wat het verlies wellicht nog verdrietiger en zwaarder maakt. Soms heb je behoefte aan een schouder om op uit te huilen, een warme hand in je rug. Nu in de coronatijd is persoonlijk contact moeilijk. Soms heb je nood aan een warme glimlach, een troostend woord en een luisterend. 
Met Allerheiligen en Allerzielen is het gemis wellicht nog heviger. Wat doe je dan? Geef je je over aan het verdriet? Ga je het graf van je overleden dierbare bezoeken? Probeer je bij jezelf na te gaan wat je nodig hebt? Zoek je troost bij een ander? Weet dat er altijd Iemand voor je is!

Heb lief, sta op en ga verder

Troostplek in Genk

troostplek Genk – dekenaat GenkMet een eenvoudige, maar toch ontroerend-mooie plechtigheid, werd op maandag 26 oktober 2020 op het kerkhof van Genk-Centrum (Hoogstraat) een ‘Troostplek’ geopend. 

Het wil een groene plek zijn van stilte en rust, van hoop en verbondenheid zijn voor al wie troost wil vinden of geven. Het is in die zin een unieke, bevoorrechte ruimte, omdat mensen er meer dan op welke andere plek in de stad in alle rust uiting kunnen geven aan hun emoties. Wie in rouw is om een dierbare, is voortdurend met haar of hem aan de praat. Vaak is het een gesprek in stilte. De troostplek geeft de ruimte om in alle rust op adem te komen bij jouw dierbare.

De troostplek bevindt zich bij ‘de drie berken’. Vertrekkende vanaf de nieuwe ingang, rechtdoor gaan, voorbij twee grote percelen met graven tot gang G, daar draai je linksaf in de richting van het schuilhuisje. Daar zie je de troostplek liggen in de schaduw van drie berkenbomen. Er is beloofd dat er wegwijzers zullen worden geplaatst. Een welgemeende proficiat aan de werkgroepen ‘Rouwende Mensen Nabij’ van Genk-West en Genk-Zuid, die het initiatief hebben genomen, en vervolgens op een fijne hebben samengewerkt met de stadsdiensten en ‘huis van de mens’.

Tranen komen niet als je een persoon mist,
maar ze komen als je een persoon niet wil missen.

Troost in Zoekpunt

troost in Zoekpunt – dekenaat GenkDe medewerkers van Zoekpunt zijn er voor je en bieden een luisterend oor. We zouden je ook graag ‘een bakje troost’ (tas koffie) aanbieden, maar dat kan nu even niet.

Met Allerheiligen en Allerzielen herdenken we de overledenen én vieren we het leven. Van 20 oktober tot 20 november werkt Zoekpunt rond het thema ‘troost’: met troost-tekstjes aan de levensboom in de gang, boeken e.a. artikelen over rouwen en troosten, mooie wenskaarten om troost te bieden … en een ‘doosje vol Troost’ voor elke bezoeker. We zetten ook een doosje met een herinneringsritueel in de kijker: een mooie aanzet om in de gezinskring een geliefde overledene te herdenken. Dus … loop zeker eens binnen!

Zoekpunt is de kerkplek van dekenaat Genk, gelegen in Shopping 2, vlakbij de ingang vanuit Shopping 1.

Op dinsdag en donderdag is Zoekpunt doorlopend geopend van 10 tot 16 uur. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is Zoekpunt open van 10-12 uur en van 14-16 uur. We kijken ernaar uit je te begroeten.

God beloofde geen dagen zonder pijn, lachen zonder verdriet, geen zon zonder regen …
Maar Hij beloofde: kracht voor de dag, troost voor de tranen en licht voor onderweg!