Woestijn-tijd | weekend 17-18 februari

woestijn-tijd – dekenaat Genk

Terstond dreef de Geest Jezus naar de woestijn. Veertig dagen bracht Hij in de woestijn door, terwijl Hij door de satan op de proef werd gesteld. Hij verbleef bij de wilde dieren en de engelen bewezen Hem hun diensten.

Nadat Johannes was gevangengenomen, ging Jezus naar Galilea en verkondigde er Gods Blijde Boodschap. Hij zei: ‘De tijd is vervuld en het Rijk Gods is nabij; bekeert u en gelooft in de Blijde Boodschap.’ (Marcus 1, 12-15)

Op deze eerste zondag van de veertigdagentijd wordt Jezus, net zoals wij, regelmatig voor de keuze geplaatst tussen goed en kwaad, tussen verder leven in verbondenheid met God of alleen maar te leven voor onszelf. Jezus koos er duidelijk voor Gods Blijde Boodschap te verkondigen. Wanneer we spreken over de woestijn, denken we vaak aan de extreme hitte, eenzaamheid, niemand die je begrijpt of meeleeft, geen vluchtmogelijkheid of beschutting. De woestijn heeft in de Bijbel een veel diepere betekenis gekregen. Veertig jaar duurde de tocht van het Joodse volk en ondanks de vele ongemakken en ontberingen werd het voor hen een plaats van solidariteit met elkaar en van een sterke verbondenheid met hun God. Tijdens die moeilijke tocht hebben zij elkaars hand moeten reiken en hebben ze ontdekt dat ze een gemeenschap zijn geworden en hebben ze mogen ervaren dat God geen verre afstandelijke God was, maar hun tastbaar nabij was en hun menselijke zorgen deelde. 

Op weg naar Pasen

Elk jaar opnieuw gaan christenen op weg naar Pasen, veertig dagen lang. Veertig is in de Bijbel een symbolisch getal voor de tijd die nodig is opdat een project tot volle wasdom kan komen en levensvatbaar zou zijn. Zo willen ook wij een woestijnperiode ingaan, een tijd van innerlijke vernieuwing, een tijd om sterker te leven met God, méér solidair te zijn met de mensen ook in het Zuiden. 

Christen-zijn

Wanneer Jezus naar de woestijn gaat, is dit ook voor Hem een tijd om krachten op te doen, voor al datgene wat Hij voor de mensen wil zijn en wat Hij wil geven. Na zijn woestijn-tijd geeft Jezus ons de richting aan en maakt ons duidelijk dat we los moeten komen van onszelf en opnieuw kiezen voor God en de mensen. Jezus keert terug naar de mensen. Hij wil voor hen heil en genezing zijn. En zo moeten wij ook ons christen-zijn beleven en waar maken. We worden uitgenodigd keuzes te maken in ons leven. ‘Bekeert u, het Rijk Gods is nabij.’ 

Jezus, Jij toont ons hoe wij vanuit God kunnen leven
en hoe dat alles in een groter perspectief stelt:
“Het Rijk van God is dichtbij”.
Laat ons dit samen herontdekken, 
voor deze veertig dagen en gans ons leven.

diaken Julien Beckers