Wijkkapel Oud-Winterslag

De stopzetting van de eredienst in de wijkkapel van Oud-Winterslag, die na Kerstmis 2020 was gepland, is wegens corona nu reeds een feit. Niemand vindt het fijn een dergelijke beslissing te moeten nemen. Maar het kan nu eenmaal niet anders. We proberen één en ander toe te lichten …

Wijkkapel

In 1949 werd in Oud-Winterslag op initiatief van de buurt een kapel gebouwd, die in 1950 werd ingezegend. Deze kapel heeft vele jaren dienst gedaan als wijkkapel van de parochie Winterslag H. Hart, vooral met de weekendviering op zaterdagavond. Vanaf midden jaren ’80 wordt de kapel tevens gebruikt door de gebedsgroep ‘Koningin van de Vrede’, die mensen verzamelt uit een brede regio.

Andere tijden

De tijden veranderen. De kerkgang daalde, het aantal priesters daalde … In 2010 gaf minister Bourgeois opdracht aan de Centrale Kerkbesturen om in overleg met hun gemeente een Kerkenbeleidsplan op te stellen, waarbij een onderscheid moet worden gemaakt tussen prioritaire en niet-prioritaire kerken; voor de niet-prioritaire moet vervolgens worden nagedacht over nevenbestemming of herbestemming. 

Het kerkenplan voor de stad Genk werd in mei 2014 goedgekeurd door alle bevoegde instanties. Toen reeds was duidelijk dat er op termijn geen toekomst meer was voor de wijkkapel van Winterslag: het is een wijkkapel en geen officiële parochiekerk; bovendien is de oppervlakte te klein om via een tweedeling plaats te maken voor een nevenbestemming. 

Daar er restauratiewerken op til waren in de H. Hartkerk werd de beslissing uitgesteld. Maar bij de afronding van deze werken was er geen reden meer tot uitstel. Het Centraal Kerkbestuur, dat samen met de stadsdiensten verantwoordelijk is voor de uitvoering van het kerkenplan, nam contact met de kerkfabriek van Winterslag H. Hart. In overleg werd besloten de eredienst na Kerstmis 2020 stop te zetten. De bisschop bekrachtigde dit besluit door de kapel met ingang van 1 januari 2021 te ontheffen aan de eredienst.

De kleine groep resterende kerkgangers uit de wijk reageerden met spijt, maar vooral met veel begrip. De meesten geven ook aan dat het geen probleem is om aan te sluiten in de H. Hartkerk. 

De kerkfabriek bracht begin februari ook de gebedsgroep ‘Koningin van de Vrede’ op de hoogte van dit besluit, zodat zij ook tijdig zouden kunnen uitkijken naar een nieuwe locatie.

Corona

De bedoeling was om in de Kerstdagen het verhaal van de wijkkapel op een waardige wijze af te sluiten. Er waren nog overlegmomenten voorzien met de kerkgangers en de wijkbewoners. Maar toen kwam Corona …

Met de tweede lockdown werd het duidelijk dat een feestelijke afsluiter niet mogelijk zou zijn. Zelfs als na 13 december eredienst terug wordt toegelaten, is het niet mogelijk om de kapel te heropenen conform het strenge protocol dat de bisschoppen met de staat hebben onderhandeld.

De sluiting, die voor Kerstmis was gepland, is dus feitelijk reeds vanaf half maart van kracht.

We hadden het allemaal heel graag anders gewild, maar dit hebben we niet in de hand.

En verder?

Bij het ontheffen van de kapel aan de eredienst, is het gebouw voortaan bestemd voor ‘profaan maar niet-onwaardig gebruik’: er kan dus een nieuwe bestemming komen, op voorwaarde dat deze past bij dit voormalig religieus gebouw.De kerkfabriek en de Stad Genk zullen samen met de wijkwerking en de wijkwerkers actief nadenken over een herbestemming van het gebouw in dienst van de wijk. Als dit niet lukt, is er ook ruimte voor privé-initiatief (een koper, die het gebouw een nieuwe bestemming wil geven). Dit zijn nobele ideeën, doch we moeten ook realistisch zijn en stellen dat een dergelijke herbestemming niet evident is (materieel en financieel). We willen het in ieder geval een kans geven: alle goede ideeën zijn welkom!