Lourdesgrot Wiemesmeer

Veugenstraat 48 Wiemesmeer

Mathijs Thijssens liet in 1907 uit dank voor een genezing een Mariabeeld plaatsen langs de weg van Wiemesmeer naar Terboekt. EƩn van zijn dochters wilde later een Lourdesgrot op de plaats van het beeld; Mathijs besliste dat dit een grote grot moest worden, naar het model van die te Edegem. En zo kwam de grot er in 1925. In 1976 stortte het plafond in van de parochiekerk van Wiemesmeer. Daarom week men voor de missen uit naar de grot. Omdat dit zoveel volk trok, werd het een vaste gewoonte om van mei tot september de zaterdagavondmis aan de grot op te dragen. De bidruimte werd al vlug te klein en werd daarom in 1993 vergroot. Sindsdien werd de omgeving van de grot steeds verder uitgebreid en verfraaid. Er kwamen overdekte ruimten, er werden vele bomen en struiken geplant en een vijverpartij werd aangelegd. In 2004-2005 vervaardigde Toon Vanmechelen een reeks beelden, die de Geheimen van de Rozenkrans voorstellen. Er werden drie kapellen gebouwd waarin deze beelden werden geplaatst. In 2009 volgde de oprichting van een Calvariegroep, die plechtig werd ingewijd bij opening van de meimaand door deken Jaak Hermans. Zo ontstond het prachtige Mariapark, waar mensen vandaag graag vertoeven. Proficiat aan de vrijwilligers van het GrotcomitƩ die voor de Lourdesgrot zorgen in samenwerking met de gemeente, die het park onderhoudt.

Bij het begin van de coronamaatregelen was er even onduidelijkheid of de Lourdesgrot en het Mariapark toegankelijk mochten blijven. Samen met de blijf-in-uw-kot-regel zorgde dit ervoor dat het plots heel stil werd rond de grot. Maar de mensen vinden stilaan opnieuw hun weg. Er worden opmerkelijk veel kaarsen meegenomen om thuis te branden. Zeker in deze tijd zoeken mensen steun in hun geloof!

De medewerkers nemen de nodige maatregelen, zodat een bezoekje aan de grot veilig kan verlopen: de bidbanken staan zo opgesteld, dat de afstandsregel wordt gerespecteerd.

De meimaandopening vond in de gesloten O.L.-Vrouwekerk plaats met een mis. De viering van het openingseizoen van de eucharistievieringen aan de Lourdesgrot kon dit jaar niet starten met de traditionele openluchtmissen. Federatieteam in samenwerking met de pastoor heeft een mooi gebedenboekje voor volwassenen en kinderen samengesteld, dat niet alleen aan de grot van Wiemesmeer, maar ook aan een aantal andere kapellen van Zutendaal en Wiemesmeer, o.a.: O.L.-Vrouw van de Rozenkrans, Daalstraat; O.L.-Vrouw van Rust, Schansstraat; O.L.-Vrouw Middelares aller Genade, Asserweg 87 en O.L.-Vrouw der Armen, Kempenseweg, aan de bezoekers wordt aangeboden.

Waarom niet even aan de grot passeren tijdens je gezondheidsfietstocht? De Lourdesgrot van Wiemesmeer is gelegen aan het fietsroutenetwerk tussen de knooppunten 29 en 534.