Sint-Remigiuskerk Vucht

De kleine kerk van Vucht is een neoclassicistische zaalkerk, die gebouwd werd in 1841. Deze datum staat te lezen op het chronogram boven de kerk-deur: “ConsensU UnanIMI totIUs VUCtensIs ConstrUCta eCCLesIa hæC” en betekent “In algemene samenhorigheid heeft de hele bevolking van Vucht deze kerk gebouwd”. 

Doorheen de jaren is de kerk 2 maal gerenoveerd. Een eerste keer gebeurde dat eind jaren ’60 van de vorige eeuw. De kerk zoals ze er nu uitziet, gaat terug tot de laatste renovatie in 1998. 
In het sobere maar intieme kerkinterieur zijn enkele fraaie kunstwerkjes te ontdekken. 
Met het doopwater uit de hardstenen doopvont uit de 18de eeuw, zijn vele generaties Vuchtenaren gedoopt. De eiken biechtstoel uit de 19de eeuw, was een plaats van discretie. Het houten beeld van patroonheilige “Remigius”, was een geschenk aan de kerk, ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de bouw van de kerk. De oude communiebank met zijn uitgestoken houten Emmaüstafereel, stamt uit de 19 eeuw. Bij een renovatie werd deze bank weggehaald op zijn oorspronkelijke plaats en ingewerkt in het koor van de kerk. Aan de muren hangt een mooie kruisweg uit 1905, die indertijd geschonken werd door enkele vrome en beter begoede families. De kaarsenkast herinnert aan de tijd dat elke parochie nog zijn eigen kaarsen maakte. Het orgel werd in augustus 1870 in de kerk geplaatst en is inmiddels geklasseerd.

Paardenlijkwagen

In de kerk bevinden zich twee originele paardenlijkwagens, waarmee zo ongeveer tussen de jaren 1925 en 1960 de overledenen naar de kerk en daarna naar het kerkhof werden vervoerd. 

De lijkwagen van Vucht werd vorig jaar in de kerk geplaatst en ook de lijkwagen van Leut krijgt nu hier een definitief onderkomen. Dit kadert in het kerkenplan van het overkoepelend kerkbestuur en de gemeente Maasmechelen waarmee de kerk van Vucht een bijkomende functie krijgt als museum. Het is de bedoeling om er in de toekomst een klein funerair museum onder te brengen. Beide lijkwagens ondergingen een mooie restauratie en zijn in al hun pracht te bewonderen.