Verkenning kerk en opdrachten

We gaan op ontdekking en een kerk van binnen bekijken. Er zijn 10 onderdelen met opdrachtjes. Zo bereid jij je alvast voor op je Eerste Communie.
Laten we eerst eens God begroeten door een kruisteken te maken.

Kijk omhoog

verkenner – dekenaat GenkKijk eens naar omhoog … Alle kerken zijn hoog gebouwd!
Waarom? In ons gewone leven kijken we heel veel naar opzij: we zijn bezig met heel veel mensen en heel veel dingen …
… en we denken dan niet veel aan Jezus of aan God. Als we een kerk binnengaan, dan zegt dat gebouw tegen ons: “Kijk ook eens naar boven! Maak even tijd voor God!”


Opdracht!
Raad eens hoe hoog deze kerk vanbinnen is? Weet je hoe groot jij bent?  En raad nu eens hoe hoog de kerk is? 
(het antwoord voor de dekenale kerk in Genk staat hieronder ondersteboven)

19 meter!



Doopvont

doopvont – dekenaat GenkWat zou er in die grote kom zitten? water!
Toen je nog heel klein was, hebben je ouders je naar de kerk gebracht en toen is er met jou iets met water gebeurd … wat zouden we bedoelen? doopsel!
Als we een kerk binnenkomen, is het goed dat we een kruisteken maken. Zo denken we eraan dat we gedoopt zijn en dus ook ‘een kindje van God’ zijn …
Kan je al een kruisteken maken? Of mogen je ouders het jou even leren? …

Opdracht
Water is heel belangrijk in ons leven.  Met water kan je heel veel doen! Noem samen met je ouders minstens vijf dingen, die je met water kan doen! Of geraken jullie zelfs aan tien? 

drinken, koffie of thee zetten, je wassen of douchen, toilet doorspoelen, handen wassen na toiletbezoek, groenten en fruit schoonmaken, groenten en aardappelen in water koken, vuile was in wasmachine laten draaien, afwassen of afwasmachine laten draaien, planten in huis of buiten water geven (misschien doe je dat met regenwater), huis poetsen, auto wassen …





Biechtstoel

biechtstoel – dekenaat GenkWe willen brave en lieve kinderen zijn … maar lukt dat ook altijd?
Als we het eens minder goed doen, blijft dat dan voor altijd?
Wat doe jij als jij bijvoorbeeld jouw vriend pijn hebt gedaan? We zeggen dan ‘sorry’.
Zo kunnen we ook ‘sorry zeggen’ aan God … en dat gebeurt in de biechtstoel. De priester zit in het midden en de mensen die sorry willen zeggen zitten opzij, op hun knieën …

Opdracht
Wat heb je vandaag of gisteren niet zo goed gedaan? 
Heb je daar spijt van en wil je ‘sorry’ zeggen, ook aan Jezus? 
Dan mag papa of mama dat op het briefje schrijven … 
Rol het briefje op en steek het in het rooster van de biechtstoel. En je mag daarbij zeggen: “Sorry, Jezus, het spijt me!” En dan zegt Jezus tegen jou: “Het is je vergeven!” … 
… en dan is het foutje weeral weg! 

Evangelieboek

Eerste Communiebijbel – dekenaat GenkHeb je wel eens geluisterd naar verhalen uit het grote Evangelieboek, de Bijbel? Heb je dat grote boek wel eens in de kerk zien liggen? In de kerk is het meestal een boek met een mooie, versierde omslag. Er branden twee kaarsen bij dit boek … Weet je wat er in dit boek staat? (de verhalen over Jezus)

Opdracht
Er bestaan ook ‘kinderbijbels’! En zelfs kinderbijbels als stripverhaal! Klik op de afbeeldingen hieronder om het stripverhaal te lezen.

stripverhaal Marcus 10,13-16 – dekenaat Genk
stripverhaal Marcus 10,13-16 – dekenaat Genk

Bel

kerkklok – dekenaat GenkOp school gaat de bel als het speeltijd is of als de school uit is. In de kerk is er ook een bel met een koord waaraan je kunt trekken. 
Heb je een idee waarvoor deze bel dient? Als de eucharistieviering begint, trekt een misdienaar aan deze bel. Dan staan alle mensen recht, de priester gaat naar voor en de mis begint! 

Opdracht
Hieronder is een figuur van een jongen en een meisje.
Print het uit en zet in de figuur van de jongen of het meisje jouw naam. Zo laat je weten, dat je je wil voorbereiden om binnenkort ook mee te vieren in de kerk.

voorbereiden Eerste Communie – dekenaat Genk

Kruisbeeld en Paaskaars

Paaskaars – dekenaat Genkkruis met duif – dekenaat GenkHebben jullie een kruisje in huis hangen? Misschien wel in je slaapkamer …In de kerk hangt altijd een groot kruis. Wie hangt er aan dat kruis? Jezus Omdat Jezus zoveel goed deed, waren sommige mensen kwaad op Hem. (eigenlijk is dat gek, maar toch is het zo!) En die mensen zorgden ervoor dat Jezus aan een kruis werd genageld en stierf. Maar Jezus bleef goed voor de mensen, zelfs nog toen Hij aan het kruis hing!
In de kerk is ook altijd een grote Paaskaars. Jezus was aan het kruis gestorven, maar op Pasen voelden zijn vrienden dat Jezus opnieuw bij hen was, dat Hij terug leefde! De Paaskaars zegt ons: licht is sterker dan donker, leven is sterker dan dood.

Opdracht
Vraag je ouders of je een kaarsje mag opsteken. Zo laat je zien, dat ook jij licht wil brengen, net zoals Jezus dat deed.

Altaar

altaar – dekenaat GenkHet ‘altaar’ is ‘de tafel van Jezus’. Ga maar even op het trapje staan, zodat je ziet wat er op het altaar staat: een schaaltje, waarin we hostiebrood leggen, en een beker, waarin we wijn doen. Toen Jezus afscheid nam van zijn vrienden, hield Hij met hen ‘het Laatste Avondmaal’. Hij zei toen: ‘Als je aan Mij wil blijven denken, doe dan opnieuw hetzelfde als wat Ik hier doe, en dan zal Ik bij jullie zijn!’

Opdracht
We gaan het verhaal van het Laatste Avondmaal lezen, in drie stukjes en jij mag aanwijzen welke prent bij elk stukje hoort …
1. Jezus zit met zijn twaalf vrienden aan tafel. Hij weet dat dit de laatste keer is. Want straks wordt Hij gevangen genomen, en zal Hij sterven. 
2. Jezus neemt het brood dat op de tafel ligt. Hij dankt God, breekt het brood, en deelt het uit aan zijn vrienden. En Hij zegt: “Neem dit brood. Het is mijn lichaam. Zo geef Ik Mij aan jullie.” 
3. En dan neemt Jezus de beker met wijn. Hij dankt God en zegt: “Neem deze beker en drink ervan. Het is mijn bloed. Zo geef Ik Mij aan jullie.”

Tabernakel

tabernakel – dekenaat GenkIn de eucharistie wordt het hostiebrood gezegend en dan krijgen alle mensen een hostie.
Zo zal jij bij de Eerste Communie ook voor de eerste keer de hostie krijgen. Maar stel dat er hosties over zijn … wat doen we daarmee?
Dat is nu ‘het brood van Jezus’: dat kunnen we toch niet zomaar terug in de kast zetten?!
godslamp – dekenaat GenkDaarvoor dient hier dit mooie kastje! Dat heet: het ‘tabernakel’. Hierin bewaren we de hosties die over zijn. Als je bij het tabernakel een rode kaars ziet branden, dan betekent dit dat er gezegende hosties (het brood van Jezus) worden bewaard. Zie je de rode kaars branden? Hier ben je dus heel dicht bij Jezus …

Opdracht
We gaan hier even bidden! Je mag je handen vouwen en je ogen dicht doen. Dan gaan we samen een gebedje zeggen.
Lieve Jezus, dankjewel dat ik dit jaar mijn Eerste Communie mag doen. Mag ik jouw vriend worden? En wil Jij mij dan helpen om ook zelf een goede vriend te zijn voor heel veel mensen? Amen!

Maria

Maria – dekenaat GenkWelke vrouw toont dit beeld? (Maria)
En wie is dan dat kindje op haar arm? (Jezus)
Maria is voor ons als een tweede moeder: zoals ze voor Jezus zorgde, zo wil ze ook voor ons zorgen … In elke kerk staat een Mariabeeld. Mensen komen graag bij Maria bidden. En ze branden dan een kaarsje of ze brengen een bloem.

Opdracht
Voor wie wil jij aan Maria vragen dat zij voor hem of haar zou zorgen? (oma, die een beetje ziek is … of …)
Schrijf met je balpen de naam midden in de papieren bloem die je hieronder kunt downloaden. Daarna plooi je de blaadjes van de bloem naar het midden … Zo wordt de bloem helemaal gesloten. Die gesloten bloem leg je nu in een schaaltje met water. Zie je wat er gebeurt? De blaadjes gaan open! Zo ziet Maria de naam van de persoon voor wie jij wil bidden! En dan bidt zij met jou mee …

bloemblaadjes – dekenaat Genk

Orgel

kerkorgel – dekenaat GenkIn iedere kerk is een orgel. Niet ieder orgel is in goede staat. Dan is er een kleiner, elektronisch orgel.
De organist duwt op een toets en dan komt er geluid uit één van de pijpen. Al die pijpen hebben een andere klank. Als één pijp niet werkt of vals klinkt, dan kan het orgel niet meer mooi spelen. Dat is een mooi beeld voor de mensen die in Jezus geloven: iedereen is verschillend, net als die orgelpijpen; maar we proberen goed samen te werken en elk onze taak te doen: zo vormen we samen een fijne parochie. Maar dat kan alleen wanneer iedereen zijn steentje bijdraagt, net zoals al die pijpen van het orgel belangrijk zijn. 

Opdracht
Wat wil jij doen om te tonen dat jij een vriend van Jezus wil zijn? Vraag aan je ouders of ze dit op jouw orgelpijpje schrijven.