Moeder, waarom leven wij? | weekend 30-31 juli

Gods droom – dekenaat Genk

“Pas op voor alle hebzucht.
Want geen enkel bezit kan uw leven veilig stellen”
(Lucas 12*)

De lezingen van vandaag hebben te maken met de menselijke oer-vraag: “Moeder, waarom leven wij?”, “Waarom lopen wij, mensen, hier op aarde rond?”
In de eerste lezing hoorden we uit het boek Prediker levenswijsheid uit het Oude Testament.
Prediker onderzoekt de verschillende mogelijke wegen naar geluk. In het stukje dat we vandaag horen stelt hij zich de vraag in welke mate ‘zich uitsloven om rijk te worden’ gelukkig maakt. 

Hij besluit: “Het is allemaal ijdel, leeg, lucht … een zuchtje wind, en je bent alles kwijt. Het is al die zorgen niet waard” …

Wees blij

We vragen ons misschien af wat volgens Prediker dan wel de weg is naar het geluk, wat zijn antwoord dan wel is op de vraag “waarom leven wij?”. Op het einde van zijn onderzoek zal hij besluiten: “wees blij met de kleine mooie dingen van elke dag, en geniet daarvan, op een goede manier … want dat alles komt uit Gods hand”.

In het Evangelie zegt Jezus: “Zoek geen schatten voor jezelf, maar zorg dat je rijk bent bij God!”
Voor alle duidelijkheid: Jezus heeft niets tegen bezit en comfort. Het is een goede zaak  dat er vandaag de dag een zekere luxe is. Alhoewel we er ook dadelijk bij moeten zeggen: jammer genoeg is die luxe er niet voor iedereen … én: door een te grote consumptie plegen we roofbouw op onze aarde en leggen we een zware hypotheek op de toekomst van de komende generaties.

De materiële dingen zijn goed … als ‘onderbouw’: als die dingen in orde zijn, kunnen we ons voluit richten op het eigenlijke levensdoel: bouwen aan de wereld naar Gods droom … 
In deze zin besluit Jezus: “zorg vooral dat je rijk bent voor God!”

Mogen we in deze vakantieperiode genieten van de kleine mooie dingen van het leven. En mogen we zo nieuwe adem vinden om daar waar wij leven mee te bouwen aan die wereld naar Gods droom.