Missiezondag: het goede nieuws verkondigen | weekend 23-24 oktober

Bartimeüs - dekenaat Genk

Jezus vroeg aan de blinde bedelaar Bartimeüs: “Wat wilt ge dat Ik voor u doe?”

De blinde antwoordde Hem: “Rabboeni, maak dat ik zien kan!”  Jezus sprak tot hem: “Ga, uw geloof heeft u genezen.” Terstond kon hij zien en hij sloot zich bij Hem aan op zijn tocht. (Marcus 10, 51-52) 

Goed nieuws brengen

Wat doe je als er heel goede zaken jou in het leven te beurt vallen? Als er bijvoorbeeld een kleinkind in de familie geboren is? Of je kind gaat trouwen. Of je zoon of dochter heeft werk gevonden. Of bij een medische controle blijkt alles terug in orde te zijn. Of je viert je 10de, 25ste of 50ste huwelijksverjaardag. Of gewoonweg het is vandaag je verjaardag. Wanneer goede dingen mensen te beurt vallen, dan willen zij dit goede nieuws aan andere verder vertellen. Het goede nieuws wordt verder verteld aan naaste familie, aan vrienden, aan collega’s op het werk, aan buren, soms zelfs aan toevallige voorbijgangers in de winkel, bij de bakker of op de bus. 

Het goede heeft altijd een eigen innerlijke dynamiek. We willen het spontaan meedelen aan anderen. En als we het goede mogen meedelen aan anderen, dan wordt dit goede er nog beter op. Zegt het spreekwoord niet: “gedeelde vreugde is dubbele vreugde’. Deze dubbele vreugde is de diepste reden waarom christenen missionair willen zijn en aan missie doen.  

Christenen doen niet aan missie om anderen hun geloof of hun cultuur op te leggen of op te dringen. Ook al duikt deze bekoring altijd opnieuw op. Maar als we gegrepen zijn door Gods liefde, als we gegrepen zijn door de blijde boodschap van Jezus, dan kunnen we dit goede niet meer langer voor onszelf houden.  

Zoals alle goede dingen, zo heeft Gods goedheid ook een eigen innerlijke dynamiek. Het goede nieuws, omdat het goed is, moet verder verteld worden. Vooreerst in onze eigen omgeving. In die zin is elke christen, is ieder van ons, geroepen om missionaris te zijn in de omgeving waar we wonen, leven of werken. Sommige christenen ervaren een bijzondere roeping; namelijk de roeping om dit goede nieuws ver weg van huis in verre landen uit te dragen.  

Omgekeerde rollen

Zo hebben tegenwoordig de Scheutisten heel wat nieuwe roepingen in de Filipijnen. Filipijnse jongeren kiezen ervoor om de blijde boodschap, waardoor zij zelf gegrepen zijn, uit te dragen in Afrika, in China, in Latijns-Amerika en zelfs ook in Europa. Zo zijn er ook Afrikaanse missionarissen in parochies in Vlaanderen werkzaam. Zovele jarenlang zijn Vlaamse missionarissen naar Afrika gegaan. Nu zijn de rollen omgekeerd. Missionarissen uit Afrika komen nu aan ons de blijde te verkondigen. 

Waarschijnlijk heeft Europa nog het meeste nood aan missionarissen die de blijde boodschap komen verkondigen. Niet op de eerste plaats omdat Europa zo sterk ontkerkelijkt is en er zo weinig naar de kerk gaan. Maar omdat Europa, en zeker België, in een cultuur van de dood terecht gekomen is. Zo is nog steeds de voornaamste doodsoorzaak bij 25 tot 45-jarigen: zelfdoding. De zelfmoordcijfers bij jongeren behoren tot de hoogste van gans de wereld. 3 mensen per dag plegen zelfmoord in ons land. Dit cijfer is hallucinant.  

Broodnodig

Wanneer mensen letterlijk kiezen voor de dood en wanneer mensen de dood als de enige uitweg uit dit ‘bizarre’ leven zien, dan moeten we beseffen hoe groot de nood is in onze cultuur aan de blijde boodschap. Missie is dan een weg tot het volle leven aanbieden. Zoals Jezus dit deed voor de blinde bedelaar Bartimeüs langs de kant van de weg: ‘Rabboeni, maak dat ik zien kan.’ Jezus was de blinde tot Blijde Boodschap.  

Goede God, laat ons het Goede Nieuws brengen aan allen die het leven als uitzichtloos ervaren, dat Jezus, uw Zoon, de weg is naar het volle leven, vandaag en tot in de eeuwen der eeuwen. Amen.