Maria in de maand mei

In de maand mei wordt iedere dag een foto van een kapel in het dekenaat Genk geplaatst op Instagram. Onderaan deze pagina zijn de foto’s te bekijken, met een link naar Instagram.
Iedere vrijdag in mei wordt zowel op deze pagina als op Facebook en YouTube een video geplaatst met Sing Along Marialiederen, ingezongen door Stephanie Corstjens, coördinator voor kerkmuziek & -zang in Maasmechelen.

Sing Along Marialied Ave Maria
Zing vooral mee 😊🎵🎶!

Maria is van ons allemaal; de moeder van Jezus. Moeder aller moeders … een oer-moeder.
Vrouw aller vrouwen …
Maria, een groot voorbeeld voor ons allemaal 😇.
Een vriendin.

We vereren haar om haar (wils)kracht, schoonheid, trouw, steun, als universeel symbool voor vrouw-zijn, gezin, moederliefde, vreugde, verdriet, troost, bescherming, omdat ze bemiddelaarster tussen God en de mens is …

Niet alleen het christendom kent Maria, ook in de islam is ze belangrijk als moeder van de laatste profeet vóór de geboorte van Mohammed.

Met name in de maand mei wordt Maria vereerd. Waar komt dat toch vandaan? Veel christelijke feesten zijn gekerstend; komen voort uit heidense feesten. De maand mei is natuurlijk belangrijk als groei- en bloeimaand. Veel godinnen werden vereerd in de hoop dat het een voorspoedig jaar zou worden met goede oogsten.
In de middeleeuwen wilden de christelijke vaders een eind maken aan die losbandige feesten en werden data vastgesteld om te kunnen en mogen feesten, met beperkingen.In verschillende streken zijn de traditionele meifeesten waarbij mensen met linten rond de meiboom dansen en een meikoningin kronen. Daarmee wordt gevierd dat de zomer de winter overwint.
Op 1 mei was de feestdag van Maia, de Romeinse vruchtbaarheidsgodin, dat veranderd werd in de Onze-Lieve-Vrouw Koningin van mei. Er zijn processies, Mariabeelden krijgen een bloemenhulde, gelovigen steken een kaarsje op voor en bij Maria en bidden rozenkransen.
Maar Maria is van alle dagen en van alle tijden!

Instagram feed