Lourdesgrot Wiemesmeer

Veugenstraat 65 Wiemesmeer

Mathijs Thijssens liet in 1907 uit dank voor een genezing een Mariabeeld plaatsen langs de weg van Wiemesmeer naar Terboekt. Eén van zijn dochters wilde later een Lourdesgrot op de plaats van het beeld; Mathijs besliste dat dit een grote grot moest worden, naar het model van die te Edegem. En zo kwam de grot er in 1925. In 1976 stortte het plafond in van de parochiekerk van Wiemesmeer. Daarom week men voor de missen uit naar de grot. Omdat dit zoveel volk trok, werd het een vaste gewoonte om van mei tot september de zaterdagavondmis aan de grot op te dragen. De bidruimte werd al vlug te klein en werd daarom in 1993 vergroot. Sindsdien werd de omgeving van de grot steeds verder uitgebreid en verfraaid. Er kwamen overdekte ruimten, er werden vele bomen en struiken geplant en een vijverpartij werd aangelegd. In 2004-2005 vervaardigde Toon Vanmechelen een reeks beelden, die de Geheimen van de Rozenkrans voorstellen. Er werden drie kapellen gebouwd waarin deze beelden werden geplaatst. In 2009 volgde de oprichting van een Calvariegroep, die plechtig werd ingewijd bij opening van de meimaand door deken Jaak Hermans. Zo ontstond het prachtige Mariapark, waar mensen vandaag graag vertoeven. Proficiat aan de vrijwilligers van het Grotcomité die voor de Lourdesgrot zorgen in samenwerking met de gemeente, die het park onderhoudt.

Het openingsseizoen van de eucharistieviering aan de Lourdes grot in mei start traditiegetrouw met een openluchtmis. Breng ook zeker eens een bezoekje aan de andere kapellen van Zutendaal en Wiemesmeer, o.a.: O.L.-Vrouw van de Rozenkrans, Daalstraat; O.L.-Vrouw van Rust, Schansstraat; O.L.-Vrouw Middelares aller Genade, Asserweg 87 en O.L.-Vrouw der Armen, Kempenseweg, aan de bezoekers wordt aangeboden.

Waarom niet even aan de grot passeren tijdens je gezondheidsfietstocht? De Lourdesgrot van Wiemesmeer is gelegen aan het fietsroutenetwerk tussen de knooppunten 29 en 534.