Leven met Jezus

Het leven van Jezus is niet zomaar een verhaal uit het verleden, méér dan 2000 jaar geleden. Jezus lééft, gaat met ons mee op weg en we kunnen met Hem spreken, altijd en overal. Misschien vind je het moeilijk om iets tegen Jezus (of God) te zeggen. Alles wat in je opkomt, zou je tegen Jezus kunnen zeggen, bij Hem kunnen neerleggen. Je kunt je zorgen en vragen bij Hem kwijt en je kunt Hem natuurlijk ook vertellen waarom je blij of dankbaar bent.
Je zou er een gewoonte van kunnen maken: in de ochtend bij het wakker worden, vóór het eten een dankgebed en/of vóór het slapen gaan.
Vind je het nog steeds een beetje moeilijk? Dan is er een hulpmiddel; je kunt gaan dobbelen en de ‘opdracht’ uitvoeren die dan aan de bovenkant zichtbaar is.

Download de kubus, print dit op A3 (ware grootte) of A4 formaat papier. Het hoeft uiteraard niet in kleur te worden geprint …
Knip de kubus uit, vouw de randjes om en plak ze vast om hem in elkaar te zetten.
Nu kun je iedere dag een keer dobbelen en bidden.

Duiding

DANKEN
Wat was er vandaag (of gisteren) mooi en goed?
Welke fijne herinneringen heb je?
Welke goede mensen heb je om je heen?
Welke goede dingen heb je voor een ander mogen doen?
Wie wil, mag zeggen (zodat anderen en zeker ook God het hoort): Dank je wel, God, voor … (en vul dan zelf maar in).

VERGEVEN
Als je kijkt naar de voorbije dag (dagen), dan zie je wellicht niet alleen goede maar ook slechte(re) dingen. Misschien heb je vandaag of gisteren iemand pijn gedaan. Misschien was je kwaad op iemand of jaloers? Vind je het moeilijk om dat tegen diegene te zeggen? Dan is het goed om dat bij God neer te leggen, want Hij staat altijd klaar om je te vergeven en je opnieuw te laten beginnen.
Vergeef me, God, dat ik … (vul zelf maar in).

Het kan ook zijn dat een ander jou pijn heeft gedaan. God vraagt dat je niet kwaad blijft, maar dat ook wij elkaar vergeven.

LIEFDE
Als we bidden, doen we dat nooit voor onszelf alleen. God houdt van alle mensen en wil dat iedereen gelukkig is. Daarom mogen wij bidden voor alle mensen die wij graag hebben … maar ook voor de mensen van wie we nog wat meer zouden moeten houden.
We gaan samen bidden rond de rode kaars. Wie wil mag iemand noemen voor wie hij graag wil bidden.
God, ik bid U voor … (ouders mogen helpen)
Enkele minuten tijd om te bidden voor mensen …
(eventueel de uitnodiging herhalen om ook te bidden voor de mensen van wie we nog wat meer zouden moeten houden)

VERTROUWEN
Het gebeurt wel eens, dat we niet goed slapen omdat we ons teveel zorgen maken over iets. Je weet zelf geen oplossing. Omdat we teveel piekeren, blijven de zorgen in ons hoofd ronddolen. Daarom is het goed om voor het slapengaan, al deze zorgen aan God te geven, want we mogen vertrouwen dat God voor ons zorgt!

LUISTEREN / LEZEN
We lezen een verhaal uit de (kinder)bijbel, uit het Oude Testament bijvoorbeeld. Misschien wil mama of papa wel voorlezen.
Daarna stel je je de vraag wat je mooi vond aan het verhaal.