Even voorstellen: Bernarda Ban

Uit Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Maasmechelen


Parochie Mechelen-aan-de-Maas
Bernarda Ban: eerlijkheid en respect

Dit artikel is ook verschenen op Facebook

Stel jezelf even voor.
Ik ben Ban Bernarda, geboren in Kroatië, opgegroeid in Zagreb en reeds 24 jaar in België. Ik woon in Opgrimbie, ben gehuwd met Eddy en heb twee dochters en twee kleinkinderen. Ik ben lid van het gemengd koor Cantate.

Wat is jouw taak in de parochie of in de pastorale eenheid?
Ik ben begeleider van de communicantjes in de dekenale kerk. Dat wil zeggen dat ik op oudercontacten met ouders en kinderen aan tafel ga zitten ter voorbereiding van de eerste communie en de kinderen op een speelse manier het gegeven ‘communie’ tracht bij te brengen.

Wat doet jou deugd in je pastorale inzet?
Dat ik mij ten dienste kan stellen van de kerkelijke gemeenschap en in het bijzonder door de kinderen op weg te helpen naar hun eerste communie en hen proberen te laten inzien dat de eerste communie niet enkel een feest is (hetgeen ook wel mag) maar ook een stap is naar geloof in de brede zin van het woord.

Welk woord of welke waarde is heel belangrijk in jouw leven?
Hier kan ik niet op antwoorden met één doch met twee woorden. En dit zijn eerlijkheid en respect. Eerlijkheid is voor mij een heel belangrijk begrip, duurt het langst en draagt bij tot vertrouwen. Respect voor ieder in alle facetten van het leven.

Wat zou je in Kerk of parochie nog graag zien gebeuren?
Het stoort mij enigszins dat de kerken leeglopen. Het liefst zou ik terug volle kerken hebben en dat de kerk terug een ontmoetingsplaats wordt, niet alleen binnen maar ook buiten de kerkmuren.