Een groot geloof | weekend 19-20 augustus

Jezus reisde weer verder. Hij ging naar het gebied van Tyrus en Sidon. Een vrouw uit dat gebied kwam naar Jezus toe. Ze was niet Joods. Ze riep tegen Jezus: ‘Heer, Zoon van David! Heb medelijden met mij! Mijn dochter heeft een kwade geest in zich, het gaat heel slecht met haar.’ Maar Jezus reageerde niet. De leerlingen zeiden tegen Jezus: ‘Stuur die vrouw alstublieft weg. 

Ze loopt maar achter ons aan te schreeuwen.’ Jezus zei: ‘God heeft mij de opdracht gegeven om alleen naar de mensen van Israël te gaan. Want zij zijn net verdwaalde schapen.’ Maar de vrouw kwam dichterbij en knielde voor Jezus. Ze zei: ‘Heer, help mij toch!’ Jezus antwoordde: ‘Je moet het brood voor de kinderen niet aan de honden voeren.’ De vrouw zei: ‘Inderdaad, Heer. Maar er vallen ook stukjes brood onder de tafel. En dat mogen de honden opeten.’ Jezus zei tegen haar: ‘Je hebt een groot geloof. Wat je gevraagd hebt, zal gebeuren.’ En vanaf dat moment was de dochter van de vrouw beter.  Matteüs 15*

Wat een straf verhaal! Een vrouw, en bovendien een vreemdelinge, moet Jezus helpen om te ontdekken dat Hij zijn zending niet mag beperken tot de joden en dat alle mensen mogen genieten van al het mooie en het goede dat Hij ons namens God brengt. Jezus had dat blijkbaar zelf nog niet helemaal door. Deze vreemde vrouw moet Hem hierbij helpen …

Gods uitverkoren volk

In het begin van het verhaal denkt Jezus vanuit een religieuze theorie: de joden zijn Gods uitverkoren volk; eerst moeten zij Gods plan leren kennen; en dan pas kunnen zij op hun beurt licht brengen aan anderen.

Het verhaal slaat om wanneer Jezus zich laat raken door deze concrete mens: een moeder, die lijdt om het lijden van haar kind.

Je kan over asielzoekers spreken in cijfers en statistieken. Dan kan je betogen dat België niet alle vluchtelingen ter wereld kan opvangen. En ja, het is waar dat er in Europa een gezamenlijk beleid moet komen.

Maar dit is allemaal theorie. Als je oog in oog komt te staan met een vluchteling en je laat raken door zijn verhaal, dan herken je in hem een mens die alleen maar een menswaardige toekomst wil voor zijn gezin. En dan ga je heel anders denken en handelen.

Je kan dit ook toepassen op onze vooroordelen tegenover werklozen, steuntrekkers van het OCMW, mensen met een verslaving … 

Vooroordelen ontstaan vanuit een theoretische benadering. Maar zodra we durven luisteren naar het verhaal van deze mensen, vallen er veel van die vooroordelen weg. Want uiteindelijk is ieder mens op zoek naar een beetje goedheid en warmte en naar plek om gelukkig te leven.
Als zelfs Jezus dit moest leren, dan moeten ook wij niet beschaamd zijn om nog te leren: open je hart en zie de mens!