De zaligsprekingen | weekend 15-16 februari

Samen met de twaalf leerlingen daalde Jezus van de berg af en bleef staan op een vlak terrein. Daar bevond zich een talrijke groep van zijn leerlingen en een grote volksmenigte uit heel het joodse land, uit Jeruzalem en uit het kustland Tyrus en Sidon.
Jezus sloeg nu zijn ogen op, keek zijn leerlingen aan en sprak: ‘Zalig gij die arm zijt, want aan u behoort het Rijk Gods. Zalig die nu hongerlijdt, want gij zult verzadigd worden. Zalig die nu weent, want gij zult lachen. Zalig zijt gij, wanneer omwille van de Mensenzoon de mensen u haten, wanneer zij u uitstoten, u beschimpen en uw naam uit de samenleving bannen als iets verfoeilijks. Als die dag komt, spring dan op van blijdschap, want groot is uw loon in de hemel. Op dezelfde manier behandelden hun voorvaderen de profeten. Maar wee u, rijken, want wat u vertroost, hebt ge al ontvangen. Wee u, die nu verzadigd zijt, want ge zult hongerlijden. Wee u, die nu lacht, want ge zult klagen en wenen. Wee u, wanneer alle mensen met lof over u spreken, want hun voorvaderen deden hetzelfde met de valse profeten. (Lucas 6,17.20-26)
Stel, we zouden eens aan de mensen vragen: wat maakt de mens gelukkig? Welke antwoorden zouden we dan krijgen? Waarin zouden wij het geluk vinden? Misschien in grote rijkdom? Geld regeert de wereld. Misschien in een belangrijke functie met veel macht en aanzien? Wie een mooie carrière kan opbouwen, heeft ook veel vrienden en heeft veel te zeggen. Of misschien wenst men gezondheid en welstand, zodat men zorgeloos kan leven en van het leven genieten.
Begrijpen vanuit ons geloof
Het valt wel erg op dat in dit evangelie over de zaligsprekingen de waarden waaraan een mens gehecht is, waardeloos worden genoemd. En de waarden die een mens van nature niet wil aanvaarden om gelukkig te zijn, worden hier daarentegen vooropgesteld. Wij kunnen de zaligsprekingen dan ook alleen maar begrijpen vanuit ons geloof. Voor niemand zijn armoede, honger, verdriet en onrecht een bron om gelukkig te zijn, dit zijn geen voorwaarden om gelukkig te zijn. Maar de zaligsprekingen kunnen een wegwijzer zijn in ons dagelijks leven.
Wat maakt de mens écht gelukkig
Mensen die de bergrede van Jezus serieus nemen in het leven, hebben de wereld opmerkzaam gemaakt op de waarden die Jezus aanprijst. Zij hebben de wereld in beweging gebracht, de mensen laten zien dat de weg van de zaligsprekingen zeker niet onmogelijk is. De zaligsprekingen laten ons immers zien dat ze mensen echt gelukkig kunnen maken. Denken we maar aan de armoede van de heilige Franciscus, die zoveel geluk uitstraalde dat honderden rijken zich bij hem aansloten. Herinneren we ons niet de geweldloosheid van Gandhi en van Martin Luther King, wat ze hebben teweeg gebracht voor een geweldloze wereld. Of het vrijwillige lijden van pater Maximilian Kolbe, die zijn leven gaf voor een huisvader. Overal waar mensen proberen te leven volgens de bergrede, ontstaan plaatsen van vrede, liefde en geluk. Laten wij bidden dat ook wij die weg van Jezus mogen gaan in onze tijd.
Heer,
toon uw nabijheid aan allen die zich angstig en onrustig voelen, aan wie zich zorgen maken over zichzelf en over de mensen die hen dierbaar zijn.
Schenk genezing en kracht aan alle zieken, aan hen die alleen zijn, aan mensen zonder vrienden of familie.
Sterk allen die werken in ziekenhuizen en woon- en zorgcentra, in scholen en kinderdagverblijven, in huizen waar kwetsbare mensen wonen. Amen.
diaken Julien Beckers