De zaaier gaat uit om te zaaien | weekend 11-12 juli

zaaien – dekenaat Genk

Jezus geeft zelf al een preekje bij zijn parabel: het zaad is Gods Woord, tot de mensen gericht. Maar de reactie van mensen, ons antwoord, kan vier vormen aannemen.

Het gaat niet over vier groepen mensen. Het zijn eerder vier houdingen, die bij elke christen leven … 

drukdrukdruk

Er zijn dagen dat het Woord bij ons op de weg valt: we zijn met zoveel andere dingen bezig, drukdrukdruk. Jezus’ boodschap kan ons niet raken: ons hoofd zit vol, er kan niets meer bij …

Met dit beeld roept Jezus ons op: hou eens af en toe halt naast de drukke autostrade van het leven; maak je hoofd eens helemaal leeg.

zaaien op ondiepe bodem

Er zijn ook dagen dat het Woord bij ons op ondiepe bodem valt en vlug opschiet. We herkennen dat: soms zijn we echt enthousiast voor iets moois en beginnen we eraan, vol goede moed. Met het risico dat het ook bij de eerste hindernis gedaan is.

Jezus zegt: “Verzorg je wortels, onderhoud de bron van waaruit je leeft. Zorg dat je wortels diep genoeg gaan, want anders waai je om bij de eerste storm” …

zaaien tussen onkruid

Andere keren valt het Woord bij ons tussen onkruid. We horen de boodschap, maar de dagelijkse zorgen krijgen vlug weer de bovenhand.

Jezus zegt: “Als christen moet je een aantal keuzes maken”. Wat heeft prioriteit?

goede grond

Naarmate we deze goede raadgevingen van Jezus volgen, kan het Woord bij ons ook op goede grond vallen! En ja, ook dat herkennen we. Het gebeurt dat Gods Woord ons raakt, dat we het herkennen als antwoord op onze diepste verlangens, dat het ons in beweging zet, dat het ons omvormt tot mensen-van-God … En dan draagt het vrucht: in de manier waarop wij in het leven staan, in concrete dienstbaarheid, in ons gebedsleven. Het is meer een kwestie van ‘zijn’ dan van ‘doen’. We worden meer en meer mensen-van-God en zo groeit zijn Rijk, midden onder ons.