Processie Onze Lieve Vrouw, hulp der Christenen

1700-1793 voorgeschiedenis

Reeds lang voor de Franse Revolutie namen de bewoners van Boorsem bij ziekten (pest, cholera, moeraskoorts) en natuurrampen hun toevlucht tot Onze Lieve Vrouw. Zo ontstond een boeteprocessie, die door de enge straten van Boorsem trok, als smeekbede om beterschap. Tijdens de Franse Revolutie moest de pastoor onderduiken, werd de prille traditie onderbroken en werd er enkel nog in de huizen gebeden.

1804 een vrome belofte

Bij zijn terugkeer liet E.H. Delacroix de parochianen van Boorsem beloven jaarlijks omstreeks het feest van Onze Lieve Vrouw, Hulp der Christenen (24 mei) een openbare processie te houden. Deze belofte werd jaarlijks nagekomen en er kwamen zelfs mensen uit de naburige parochies naar de processie kijken.

1855 met het Heilig Sacrament

Voor het vijftigjarig jubileum (met een jaar vertraging) was er een versiering met veertig praalbogen en tweeduizend dennen. Voor het eerst werd ook het H. Sacrament meegedragen, met rustaltaren op vier uithoeken van de parochie. Ongehuwde meisjes droegen het Mariabeeld op hun schouders en de harmonie begeleidde de gezangen. Vanaf 1890 gingen ook de eerste communicantjes van de parochie mee in de processie.

1904 uitbeeldende groepen

Bij de honderdste verjaardag werden er, onder leiding van de pastoor, E.H. M. Pexters, uitbeeldende groepen toegevoegd, zoals Jezus en Sint-Janneke, herders en herderinnen … De zusters, die intussen goed ingeburgerd waren, naaiden, samen met vrouwen en meisjes, de nodige kledij.

1954 springlevend

Beide wereldoorlogen hadden de processie tweemaal enkele jaren onderbroken, maar de honderdvijftigjarige jubelviering toonde dat ze nog springlevend was. Er werden fonteinen, grotten en vlaggen aangebracht. Er waren nieuwe groepen zoals Sint-Joris (te paard en in harnas) en voor het Mariabeeld was er een praalwagen, versierd met engeltjes en bloemen.

2004 andere tijden

Met overtuiging vierden de mensen van Boorsem het tweehonderdjarig jubileum van hun processie. Het is niet meer de praal en pracht van vroeger, maar toch blijft Onze Lieve Vrouw, Hulp der Christenen het hart van de bevolking beroeren.
Jaarlijks trekt de ommegang nog door de dorpse straten. Boorsem blijft trouw aan zijn belofte!