Ankerpunten | weekend 30-31 januari

“Toen de tijd aanbrak waarop Maria en het kind volgens de Wet van Mozes gereinigd moesten worden, brachten zijn ouders Jezus naar Jeruzalem om Hem aan de Heer op te dragen.” (Lucas 2,22)

Zo begint het evangelie van ‘het feest van de opdracht van Heer’, beter gekend als ‘het feest van Maria Lichtmis’. Op deze wijze plaatsen Maria en Jozef het kindje Jezus in de joodse gelovige traditie. Het evangelie vertelt ons niets over de motivatie van Maria en Jozef; waarom zij dit deden. Ze deden het gewoon. Niet één keer, maar telkens opnieuw. Iets verder in het evangelie zien we hoe Jozef en Maria met hun twaalfjarige Zoon op bedevaart gaan naar Jeruzalem. Een bedevaart waaraan ze elk jaar opnieuw deelnamen. Telkens opnieuw plaatsen ze Jezus in de gelovige joodse traditie.

Joodse traditie

Wanneer Jezus volwassen geworden is zal Hij zelf – doelbewust – in die gelovige traditie gaan staan. Daarom schuift Jezus bij de Jordaan aan om door Johannes de Doper gedoopt te worden. Jezus gaat in de rij staan, om zoals zovelen van zijn tijdgenoten, zich tot de God van Abraham, Isaak en Jacob te bekeren. Daarmee plaatst Jezus zichzelf in de joodse gelovige traditie. We zien dit opnieuw wanneer Jezus op sabbat naar de synagoge gaat. Hij discussieert er met de Schriftgeleerden over de Joodse wet en is zelf trouw aan die wet, waaraan Hij geen jota heeft veranderd. Ook viert Jezus, samen met zijn leerlingen, het joodse paasmaal. Deze gelovige traditie is de inleiding op zijn kruisdood.

Telkens opnieuw gaat Jezus in de geloofstraditie staan. Niet omdat de traditie omwille van de traditie belangrijk zou zijn. Maar wel omdat Hij ten volle liefdevol wil zijn. Er is in Jezus’ leven een heel innige band tussen zijn liefde voor medemensen en het gaan staan in de joodse geloofstraditie. Deze traditie geeft Hem ankerpunten om zijn weg te vinden naar God, zijn hemelse Vader, én naar medemensen. 

Ankerpunten

Om de weg van de liefde te gaan heeft elke mens – Jezus was daar geen uitzondering op – ankerpunten nodig, ook kinderen en jongeren. Het behoort tot de rechten van het kind, dat het naast bijvoorbeeld het recht op onderwijs of gezondheidszorg, ook spirituele rechten heeft. Kinderen en jongeren hebben recht op een opvoeding waarin waarachtige religieuze waarden een plaats krijgen, zodat ze opgroeien met humane en ethische ankerpunten. Ouders beseffen dit maar al te goed. Vandaar hun vraag of hun kindje gedoopt kan worden en gezegend kan worden met Lichtmis.

De taal van de liefde

In een tijd van informatisering is het vanzelfsprekend dat kinderen met een computer leren omgaan en als het ware de computertaal leren spreken. In een tijd van globalisering is het vanzelfsprekend dat jongeren Engels leren spreken om hun weg in de wereld te vinden. Zo zou het toch ook de vanzelfsprekendheid zelve moeten zijn dat we kinderen de taal van de liefde leren om hun weg doorheen het leven te vinden. Dat is de reden waarom wij onze kinderen vertellen over een liefdevolle God en hen naar de kerk brengen om te dopen. Dat is de reden waarom we onze kinderen in onze geloofstraditie plaatsen van een liefhebbende God. Moge God hen zegenen.

Goede God, zegen onze kinderen met uw oneindig barmhartige liefde. Dat zij doorheen onze geloofstraditie de weg ontdekken naar U en ankerpunten vinden in het geloof om richting te geven aan hun eigen leven, naar het voorbeeld van Jezus Christus, uw Zoon en onze Heer.