Pasen: Licht in de nacht | Paasweekend 3-4 april
Toen de sabbat voorbij was, kochten Maria Magdalena, Maria de moeder van Jakobus, en Salome welriekende kruiden om Hem te gaan balsemen. Op de eerste dag van de week, heel vroeg, toen de zon juist op was, gingen zij naar het graf.
Ze zeiden tot elkaar: “Wie zal de steen voor ons van de ingang van het graf wegrollen?” Opkijkend bemerkten ze echter dat de steen weggerold was; en deze was zeer groot. Binnengetreden in het graf zagen ze tot hun ontsteltenis aan de rechterkant een jongeman zitten in een wit gewaad. Maar hij sprak tot haar: “Schrikt niet, Gij zoekt Jezus de Nazarener, die gekruisigd is. Hij is verrezen.’ (Marcus, 16, 1- 6a)
De strijd tegen het coronavirus Covid-19 beheerst al een jaar lang het nieuws en ons leven. Wanneer we deze pandemie achter ons kunnen laten, zal de gebruikelijk klaagzang in onze verzuurde samenleving opnieuw de kop op steken: ‘Ge kunt niet meer veilig op straat komen. Wij kunnen al die problemen van die arme landen toch niet oplossen. Europa, wie wordt daar beter van? De jeugd van tegenwoordig daar zit niets meer in!’ Vervolgens gaat de klaagzang verder: ‘Zelfs aan de klein criminaliteit wordt niets meer gedaan. Alles in onze samenleving draait rond goedkoop amusement, consumptie en erotiek. Och kind, gij zult harder en vooral langer moeten werken dan ik; want de pensioenen zullen onbetaalbaar zijn.’ Uiteindelijk vervallen we met z’n allen in een vorm van fatalisme: ‘Niets aan te doen. Leg je er maar bij neer.’ Een fatalist gaat ervan uit dat niets in het leven en in de samenleving ten goede kan veranderen. Dat we regelrecht met z’n allen in onze samenleving de afgrond in rijden. Op het laatst rest ons alleen maar om het licht uit te doen.
Licht van hoop
Hoe geheel anders is het feest van Pasen. In de paasnacht ontsteken we een licht van hoop. We plaatsen de paaskaars op een standaard, opdat iedereen dit licht zou zien, als een teken van hoop. Inderdaad, wanneer het pikkedonker is in het eigen leven, dan maakt het aansteken van een kaarsje een heel verschil. Het licht van een klein kaarsje doorbreekt het wachten in het donker. Het Licht, dat in de nacht van ons leven doorbreekt, is Jezus Christus zelf.
Jezus was niet zomaar ‘een’ toevallig licht in het leven van mensen. Maar Hij was hét Licht. Hij was het Licht voor zijn tijdgenoten. Hij was het Licht der wereld.
- Jezus, Hij was het Licht in het leven van zijn apostelen, in het leven van zijn moeder Maria en van Maria Magdalena.
- Jezus, Hij was het Licht in het leven van de overspelige vrouw en van de gelovige Romeinse honderdman.
- Jezus, Hij was het Licht in het leven van zieken, blinden, lammen, kreupelen, doven en stommen.
- Jezus, Hij was het Licht in het leven van Lazarus, van de tollenaar Zacheüs en van het dochtertje van Jaïrus.
- Jezus, Hij was het Licht in het leven van die vijfduizend mannen en vrouwen die getuigen waren van de broodvermenigvuldiging.
Jezus’ leven was als een licht geplaatst op een standaard, opdat iedereen het zou kunnen zien. De dood, de dood op het kruis, heeft geen einde gemaakt aan dit Licht. De dood heeft niet als een domper dit Licht definitief kunnen doven. Sterker dan de dood was de Liefde. Sterker dan de dood was de Liefde van God de Vader voor de Zoon. Daarom heeft God Hem doen opstaan uit de dood op de derde dag. Opdat zijn Licht op deze aarde zou blijven branden voor alle mensen, als een teken van hoop en van onvoorwaardelijke liefde en van toekomst.
In de paasnacht vieren wij dit Licht. Wij geloven, meer dan ooit, dat Christus het Licht der wereld is, gekomen in deze wereld om ons leven te verlichten. Ook al ziet God dat de wereld en de mens hun donkere kant hebben, Hij weigert de nacht van de dood te laten winnen. Hij wil het licht van Christus laten branden in onze wereld, vandaag, voor de kerkgemeenschap en voor ieder van ons.
Licht in onze samenleving
Om het licht in de wereld te laten branden heeft God ieder van ons nodig. U en ik zijn de kaarsjes die God daarvoor nodig heeft. Wanneer wij Christus navolgen in ons leven, dan zijn wij een licht in deze samenleving. Dan zal ons licht het verschil maken, in ons soms toch zo verzuurde samenleving en tegen elk fatalisme in, ook tegen het fatalisme veroorzaakt door de coronapandemie.
Een zalig paasfeest, want Christus is verrezen.
Dat het licht van Christus moge branden in jouw hart.
Dat het licht van Christus moge branden in onze parochie.
Dat het licht van Christus moge branden in onze wereld.
Pastoor Ruddy Pareyns