Maria Moeder van de Kerk Kolderbos-Langerlo

De wijk Langerlo heeft wortels die teruggaan tot in de 7de eeuw. Kolderbos ontstond door de bouw van een sociale woonwijk vanaf 1964. In 1967 richtte de bisschop de parochie Kolderbos-Langerlo op, als 13de parochie van Genk. Ze werd toegewijd aan “Maria, Moeder van de Kerk”.

In een eerste fase werden de vieringen gehouden in een houten noodkerkje. De oudste parochianen herinneren zich hoe ze einde jaren ’60 een klein klokje konden kopen als steun voor het verwerven van een bronzen klok voor de noodkerk.
In maart 1980 werd een bouwaanvraag ingediend voor het oprichten van een kerk naar een ontwerp van de Genkse architect Guido Walgrave. Op 7 juli 1984 werd in de nieuwe kerk voor het eerst een eucharistieviering gehouden. De plechtige inwijding gebeurde op 14 september 1985 door Mgr. Jozef Heuschen, eerste bisschop van het bisdom Hasselt. 
Op dat moment werd de noodkerk een buurtcentrum, dat weldra werd vernieuwd tot de huidige zaal De Kastert.

Oude bronzen klok

Bij een opruimactie in 2022 kwamen parochiale medewerkers uit op de bronzen klok van de noodkerk. Ze was nog bevestigd in een kleine klokkenstoel, met een draairad om te luiden, en bleek nog in perfecte staat. Het terugvinden van deze oudste reliek van de parochie Kolderbos-Langerlo maakte heel wat emoties los.
Met het oog op de viering van “40 jaar parochiekerk” groeide de idee om dit klokje opnieuw een plaats geven in de liturgische ruimte. 
Met de financiële steun van Ecru Erfgoed konden we het klokje en de klokkenstoel reinigen, en een houten staketsel in de vorm van een toren laten vervaardigen. Het is een ontwerp van Erwin Lampaert, tevens penningmeester van de kerkfabriek. 

Op Paaszondag 31 maart 2024 luidde de oude noodklok voor de eerste keer opnieuw als ‘bel’ bij de aanvang van de eucharistieviering. 

Moge dit klokje ons steeds weer herinneren aan de verbondenheid in onze geloofsgemeenschap en met alle mensen van de wijken Kolderbos en Langerlo.