Knaldrang | weekend 5-6 maart

40 dagen in de woestijn – dekenaat Genk

Vervuld van de heilige Geest ging Jezus na de doop in de Jordaan, weer weg van de Jordaan. Hij werd door de Geest naar de woestijn gevoerd, waar Hij veertig dagen verbleef en door de duivel op de proef werd gesteld. Gedurende die dagen at Hij niets en toen ze voorbij waren, kreeg Hij honger.

De duivel zei nu tot Hem: ‘Als Gij de Zoon van God zijt, beveel dan aan die steen daar, dat hij in brood verandert.’ Jezus gaf ten antwoord: ‘Er staat geschreven: De mens leeft niet van brood alleen.’ Daarop voerde de duivel Hem omhoog en toonde Hem in een oogwenk alle koninkrijken der wereld, en de duivel sprak tot Hem: ‘Heel dat machtsgebied zal ik U geven, want het is mij in handen gesteld en ik geef het aan wie ik wil. Als Gij dus in aanbidding voor mij neervalt, zal het in zijn geheel van U zijn.’ Toen antwoordde Jezus hem: ‘Er staat geschreven: De Heer uw God zult Gij aanbidden en Hem alleen dienen.’ Daarna bracht de duivel Hem naar Jeruzalem, plaatste Hem op de bovenbouw van een tempelpoort en sprak tot Hem: ‘Als Gij de zoon van God zijt, werp U dan vanaf deze plaats naar beneden; want er staat geschreven: Aan zijn engelen zal Hij omtrent U het bevel geven U te beschermen en zij zullen U op de handen nemen, opdat Ge uw voet niet zult stoten aan een steen.’ Maar Jezus gaf hem ten antwoord: ‘Er is gezegd: Gij zult de Heer uw God niet op de proef stellen.’ (Lucas 4, 1-12)

Echte kick

Van de tempel afspringen en opgevangen worden door engelen, zonder je voet aan een steen te stoten; het doet een beetje denken aan benjispringen. Vastgebonden aan een heel sterke elastiek, van een brug afspringen en net niet te pletter storten op de aarde. Dit moet toch een echte kick geven. Dit moet toch sensationele gevoelens en kriebels in de buik opwekken. Immers een kick is er steeds op gericht om gedurende een heel korte tijd, het gevoel te geven van heel intens te leven. 

Dit was ook wat de duivel aan Jezus voorstelde. Jezus leefde vanuit zijn verbondenheid met God, zijn hemelse Vader. In de leegte van de woestijn, wanneer deze verbondenheid op de proef wordt gesteld, stelt de duivel voor om deze verbondenheid heel intens en heel kortstondig te beleven. Dit door zijn leven op spel te zetten, door van de tempel af te springen, en dan intens te mogen ervaren hoe God Hem redt. Voor deze kortstondige religieuze kick die de duivel Hem voorstelt, wil Jezus zijn diepe eenheid met zijn hemelse Vader niet in de weegschaal leggen. Daarom antwoordde Jezus: ‘Er is gezegd: Gij zult de Heer, uw God, niet op de proef stellen.’ Ondanks de leegte die Jezus in de woestijn ervaren moet hebben, gaat Jezus niet op het aanbod in om zijn leven te vullen met een kortstondige sensationele ervaring.

Leven in de leegte van de woestijn

De drang in onze huidige samenleving om het leven van mensen te vullen met kortstondige sensationele belevenissen duidt erop dat veel mensen leven in de leegte van de woestijn. Het woord van het jaar in 2021 was: knaldrang. De onbedwingbare neiging om, na de beperkingen van de coronamaatregelen, een wild feestje te houden, om eens goed te ‘knallen’, er stevig in te vliegen, uit te gaan, te dansen en onstuimig te feesten. Zo brengt de Nederlandse zangeres Merol in haar liedje ‘Knaldrang’ een ‘smachtende ode aan het nachtleven’.

Het hart van al deze knallende jongeren en ook minder jonge mensen is misschien wel even leeg als een woestijn. Daarom is men naarstig op zoek naar allerlei kicks en evenementen die het leven moeten vullen. De amusementsindustrie speelt daar gretig op in. Deze kicks moeten steeds nieuw en vooral intenser zijn. 

Opwekkingsmiddelen

Steeds intensere kicks dat kan natuurlijk niet, toch niet op een natuurlijke wijze. Dan maar deze kicks kunstmatig opwekken. Zo belanden sommige jongeren in de wereld van de drugs en verslaving, van allerlei pillen die het leven intens moeten maken. Hoe leeg moet het leven wel niet zijn, van dit jong volkje dat naar al die middelen grijpt? De drang naar steeds nieuwe, intensere opwekkingsmiddelen duidt er toch op hoe leeg het relatieleven van sommige jongeren geworden is. 

Jezus ging vrijwillig de woestijn in, om de leegte te delen met vele mensen die alleen maar leegte in hun hart ervaren. Om vervolgens de weg te tonen naar een echt levensvervullend leven. Deze weg van leegte naar vervulling zien we als Jezus uit de woestijn terugkomt. Hij gaat dan weldoende rond, geneest zieken, vergeeft zondaars, bemoedigt mensen en verkondigt een blijde boodschap. Dit is ook de weg die wij mogen gaan in de komende veertigdagentijd. Het is de weg leegte naar vervulling, van woestijn naar het beloofde land.

Goede God, wij verlangen ernaar om heel intens te leven. In de liefdevolle verbondenheid met U en met onze medemensen ligt het echte intensieve leven verscholen. Doe ons in deze veertigdagentijd de weg gaan van leegte naar vervulling, van woestijn naar het beloofde land van rechtvaardigheid en barmhartigheid. Door Christus, uw Zoon en onze Heer. Amen.