Het lijden van Gods Zoon | weekend 27-28 maart

Op Palmzondag en Goede Vrijdag wordt in de kerk het passieverhaal voorgelezen; het verhaal van de veroordeling, lijden en sterven van Jezus. Dit verhaal is in het kerkgebouw ook uitgebeeld in 14 staties van de kruisweg, die het levenseinde van Jezus stap voor stap evoceren. Het lijden en de kruisweg van Jezus staan niet los van het kruis dat wijzelf in ons eigen leven of in de samenleving tegenkomen.

God op het spoor komen in de mens, gebukt onder ellende, dat is de opdracht van de kruisweg. Waar we het kruis in het leven zien, daaronder loopt Gods Zoon gebukt. Want de kruisweg laat zien hoe Jezus lijdt. “Zie Hem: Hij lijdt, Hij valt, Hij sterft. Het is het gevolg van een veroordeling door de zogenaamde ‘behoeders van een goed geordende maatschappij’. Hij wordt netjes verwijderd. In totale eenzaamheid gaat Hij ten onder.” 

Kruisweg

Deze kruisweg gaat doorheen de eeuwen alsmaar door, ook vandaag. In onze ‘geglobaliseerde wereld’ lopen mensen gebukt onder het kruis. Want in onze grenzeloze wereld gaat de economie gepaard met onrecht en uitsluiting, met bikkelharde concurrentie en strijd om grondstoffen. Voor een kleine groep winnaars betekent het economische zegen en financieel gewin. Voor de grote groep verliezers betekent globalisering het kruis. Arbeidsmigranten, werklozen, kind-arbeiders, hongerloners, slachtoffers van mensenhandel … : zij dragen de geboortepijn van een globale wereld. Zullen we hen vermijden of tegemoet treden? Willen we met hen echt ‘Broederlijk Delen’ of niet?

Sociale media

Niet enkel in de economie is het lijden geglobaliseerd geworden, maar ook in de sociale media. Mensen waarvan we vermoeden – het hoeft echt nog niet bewezen te zijn – dat ze iets verkeerd gedaan hebben, worden aan de schandpaal genageld. Niet aan de schandpaal van het dorpsplein, zoals dit vroegere tijden gebeurde. Maar voor immer en altijd, onuitwisbaar, aan de wereldwijde schandpaal van het internet. Het lijden van Gods Zoon leren zien in het lijden veroorzaakt door de sociale media, daarvoor dient de Goede Week.

Ziekte

Ook ziekte is geglobaliseerd geworden. De pandemie veroorzaakt door het coronavirus Covid-19 is daarvan de beste illustratie. Ook hier is het lijden erg ongelijk verdeeld, omdat de vaccins niet voor iedereen beschikbaar zijn. Vijfentachtig arme landen zullen volgens sommige experts zelfs moeten wachten tot 2023 op de nodige vaccins. Dat ligt onder meer aan productieproblemen, maar vooral aan de wedloop tussen rijke landen om zo veel mogelijk dosissen binnen te halen, vaak twee of drie keer zoveel als er nodig zijn om de eigen bevolking te vaccineren. Ook hier lijdt Gods Zoon met de inwoners van de allerarmsten landen mee. Zal het ook voor hen dit jaar Pasen zijn? 

Goede God, als wij in deze Goede Week stilstaan bij het lijden van uw Zoon, laat ons dan in Zijn lijden het lijden herkennen van zovele medemensen wereldwijd. Want Pasen gebeurt maar doorheen het medelijden met broeders en zusters in nood. Amen.