De kracht van vrouwen | weekend 18-19 december

krachtige vrouwen – dekenaat Genk

In die dagen reisde Maria met spoed naar het bergland, naar een stad in Judea. Zij ging het huis van Zacharias binnen en groette Elisabet. Zodra Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot; Elisabet werd vervuld met de heilige Geest en riep met luide stem uit: ‘Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot. 

Waaraan heb ik het te danken, dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? Zie, zodra de klank van uw groet mijn oor bereikte, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. Zalig zij die geloofd heeft, dat tot vervulling zal komen wat haar vanwege de Heer gezegd is.’ (Lucas 1,39-45)

In onze samenleving spelen vrouwen maar al te vaak de tweede viool, ook in kerkelijke structuren. In de katholieke kerk is het priesterschap voorbehouden aan mannen. Waardoor leiding in de kerk en het nemen van beslissingen al te vaak een mannenzaak is. Al komt daar de laatste tijd mondjesmaat verandering in. 

Maar laten we eerlijk zijn: “Wat zou de kerk zijn zonder vrouwen?” De kerk zou niet eens bestaan. Want heel veel essentiële zaken in de kerk worden door vrouwen begonnen, door vrouwen gedaan, door vrouwen behartigd, door vrouwen gedragen. 

Op de meest cruciale momenten in de heilsgeschiedenis staan vrouwen op de eerste plaats. Maria, de moeder van Jezus, speelde een onvervangbare rol tijdens de bruiloft te Kana, waar Jezus het eerste teken stelde van zijn openbaar optreden. Onder het kruis van Jezus stonden vrouwen; de apostelen waren allang weggevlucht. Maria Magdalena was de eerste die bij het lege graf de verrezen Heer ontmoette. 

Maria en Elisabeth

In de evangelielezing van de vierde zondag van de advent spelen twee vrouwen de hoofdrol: Maria en haar nicht Elisabeth. Zij staan letterlijk aan de wieg van het christendom.

Enerzijds is er Elisabeth, die gehuwd is met Zacharias, priester in de tempel van Jeruzalem. Hun vurigste wens is om kinderen te krijgen. Aangezien Elisabeth onvruchtbaar is, hebben ze met veel pijn in hun hart die droom allang opgegeven. 

Tot onverwacht een engel Zacharias de boodschap brengt dat zijn vrouw een zoon zal baren, die ze de naam Johannes moeten geven. Johannes zal een groot profeet worden die opkomt voor gerechtigheid. Met deze boodschap baant hij een weg voor Jezus. Maar de persoon, die Johannes het leven zal schenken, zal verzorgen, zal opvoeden en grootbrengen; dat is een vrouw. Dat is Elisabeth. Zonder zulke sterke vrouwen zou de wereld stilvallen. Zacharias echter stond erbij en keek erna. Hij was enkel met verstomming geslagen.

De tweede merkwaardige vrouw, aan wie het christendom ontzettend veel te danken heeft, is Maria. Ze is een eenvoudig jong meisje, maar tegelijkertijd een zeer krachtige gelovige vrouw. Een vrouw die heel haar levenslot in de handen van God durft te legen. Maria is één en al ontvankelijk voor het woord van God. Ze is zo ontvankelijk voor het woord van God, dat ze het woord van God, Jezus zelf in haar schoot mag ontvangen. Zij mag het leven schenken aan Gods mens-geworden-woord. 

Ereplaats voor Maria

Met kerstmis staat zonder twijfel Jezus, Gods Zoon, centraal. Aller ogen staan dan gericht op Gods Zoon, in de gestalte van een kwetsbare baby in een kribbe. Maria echter zal dit prille goddelijke leven koesteren en beschermen. Dit is ook de reden waarom Maria in de kerk zulk een ereplaats krijgt. En wij via haar tot God bidden.

Wees gegroet Maria,
vrouw van alle tijden,
moeder van alle moeders,
draagster van Jezus,
vruchtbare vrouw in elke zin van het woord.
Gezegend is de vrucht van je schoot,
de Zoon die ons de weg toont, ook vandaag.
Die ons, zoals Jij, ‘ja’ doet zeggen
op een andere wereld, op vrede en rechtvaardigheid.
Wees een steun voor allen die gebukt gaan
onder zorgen, pijn en verdriet.
Jij, bemoedigster in moeilijke dagen,zelfs tot in het uur van onze dood. Amen.