Als het goede maar gebeurt! | weekend 28-29 september

Johannes zei tegen hem: ‘Meester, we hebben iemandgezien die in uw naam demonen uitdreef en we hebben geprobeerd hem dat te beletten omdat hij zich niet bij ons wilde aansluiten.’ Jezus zei: ‘Belet het hem niet.

Want iemand die een wonder verricht in mijn naam kan onmogelijk het volgende moment kwaad van mij spreken. Wie niet tegen ons is, is voor ons. Ik verzeker je: wie jullie een beker water te drinken geeft omdat jullie bij Christus horen die zal zeker beloond worden.
Maar als iemand een van deze kleinen die geloven, aanstoot geeft, het zou beter voor hem zijn als men hem een molensteen om de hals deed en in zee wierp. Dreigt uw hand u aanstoot te geven, hak ze af; het is beter voor u verminkt het leven binnen te gaan dan in het bezit van twee handen in de hel te komen, in het onblusbaar vuur. Geeft uw voet u aanstoot, hak hem af; het is beter voor u kreupel het leven binnen te gaan dan in het bezit van twee voeten in de hel te worden geworpen. Geeft uw oog u aanstoot, ruk het uit; het is beter voor u met een oog het Rijk Gods binnen te gaan dan in het bezit van twee ogen in de hel te worden geworpen, (Marcus 9, 42-47)

Eigendunk

Een groepje vrienden en buren kwam regelmatig samen om wat bij te praten en een pintje te drinken. Toen nieuwe buren in de straat kwamen wonen en ook geïnteresseerd waren om aan te sluiten, zeiden ze: “Maar dat zijn toch geen mensen om bij ons groepje te horen: zij behoren tot een marginale familie.” Of in fabriek X waar sommige kaderleden en bedienden liever een feestje houden zonder de arbeiders, omdat ze volgens hen toch niet kunnen meepraten. Gek hoe mensen soms reageren, hoe een groepje gesloten kan zijn. Het gaat om een negatieve mentaliteit en door eigendunk gaat men andere mensen uitsluiten. In het evangelie van vandaag gaat het ook een beetje daarover. Een leerling van Jezus stoort zich eraan dat iemand duivels uitdrijft die niet de weg van Jezus gaat, die geen volgeling is. Maar Jezus reageert nogal scherp: “Laat het goede gebeuren. Wie niet tegen ons is, is voor ons”; met andere woorden “Wie het goede doet – of hij nu mijn leerling is of niet – hij handelt in mijn gezindheid.”

Waakzaamheid

En hoe denken wij over de mens die ons geloof niet deelt en ook goed is. Geloven wij dat de Geest van God overal werkt, niet alleen binnen de Kerk. Ook andersdenkenden zijn dienstbaar en spreken woorden van vergeving, misschien meer nog dan ‘gelovigen’. Maar misschien is het evangelie van vandaag ook een vraag om waakzaamheid. Een waakzaamheid van ons eigen hart omdat wij soms snel zijn in het veroordelen van de ander. Jezus zegt: laat maar gebeuren, verhinder het niet. Wie goed doet, draagt bij tot de realisatie van het Rijk Gods. Laten wij ook openstaan en laat onze Kerk dat ook doen: openstaan voor wat niet onmiddellijk tot onze overtuiging of ons geloof behoort en zoeken naar het goede in elke mens, met nieuwe ogen kijken naar de mooie dingen die rondom ons gebeuren. Laten we leven met het woord van Jezus in onze gedachte: “Wie niet tegen ons is, is voor ons.” Laat dat woord van Jezus onze leidraad zijn voor de komende dagen en weken.

Goede God, laat het enige gevecht in het leven een gevecht zijn met mezelf, waarbij ik de innerlijke strijd aanga om het goede te laten winnen op het kwade in mijn leven. Dan zal ik ook tot het heldere inzicht komen dat ik geen enkel medemens moet bestrijden, maar enkel liefhebben, om aan een betere wereld te bouwen.

diaken Julien Beckers