Op kraambezoek | weekend 7-8 januari

Na koning Herodes aangehoord te hebben vertrokken de Wijzen. En zie, de ster die zij in het oosten gezien hadden, ging voor hen uit totdat zij boven de plaats waar het Kind zich bevond stil bleef staan. Op het zien van de ster werden zij vervuld van overgrote vreugde. 

Zij gingen het huis binnen, zagen er het Kind met zijn moeder Maria en op hun knieën neer vallend betuigden zij het hun hulde. Zij haalden hun schatten te voorschijn en boden het geschenken aan: goud, wierook en mirre. (Mt. 2,9-11)

Op kraambezoek gaan, nadat er een kindje geboren is: het is van alle tijden. Ook twee duizend jaar geleden ging men op kraambezoek. Zo kwamen na de herders, ook de drie wijzen in Bethlehem terecht om het pasgeboren kindje van Jozef en Maria te bezoeken. Zoals dat gaat hadden ze ook gepaste cadeautjes bij zich. Niet dat Jozef en Maria in één of andere winkel een geboortelijst hadden neergelegd. Daarvoor waren ze te bescheiden. Maar omdat elke mensenkind veel meer waard is dan alle kostbaarheden van de wereld, hadden de drie Wijzen gekozen voor koninklijke geschenken: goud, wierook en mirre.

Het is ook vandaag bijvoorbeeld voor grootouders, voor peters en meters niet zo eenvoudig om de juiste cadeautjes te kiezen naar aanleiding van een kraambezoek, een doopfeest of een babyborrel. Want leuke knuffels heeft de boorling vaak al in overvloed. De schattige babykleertjes – in het roze of in het blauw – daar zijn ze toch zo snel uitgegroeid, ook al koop je ze enkele maatjes te groot. 

De cadeautjes die de drie wijzen aan het kindje Jezus gaven kunnen ons vandaag inspireren voor de geschenkjes voor de allerkleinsten onder ons, die naarmate ze groter worden de wereld om hen heen meer en meer willen verkennen. Hetgeen we voor elk kind wensen is, dat het – liefst niet te snel – groot mag worden en dat het – liefst onmiddellijk – gelukkig mag zijn. Groot en gelukkig worden, om dat groeiproces te ondersteunen gaven de wijzen hun geschenken. 

Mirre

Eerst en vooral mirre. Van mirre werd vroeger een olie-achtige zalf gemaakt, als zalf tegen infecties. Kinderen die groter worden lopen vroeg of laat kwetsuren op. Je kunt niet leren lopen of fietsen zonder ooit eens te vallen. Het is onmogelijk om groot te worden zonder uiterlijke of innerlijke kwetsuren op te lopen. Dit is niet altijd aangenaam, maar het behoort wel tot het leven. Het belangrijkste is dat er op zulke momenten liefdevolle omstaanders zijn die weten te troosten en te helen. Vandaar de mirre van troost en heling. Zonder troost, heling en genezing kan een mens moeilijk gelukkig worden.

Wierook

Even noodzakelijk als de mirre is er wierook nodig in het leven. Wie van ons wordt af en toe niet eens graag bewierookt? Dit geldt ook voor kinderen: “O, wat is dat een mooie tekening! Jij kan al hard lopen! Maar dat is lief van jou! Jij kunt dit al, want je bent geen kleine jongen of meisje meer!” Honderden, zelfs duizenden, van deze bemoedigende zinnen spreken we uit alvorens een kind volwassen geworden is. 

Goud

Tot slot het aller kostbaarste geschenk, zowel vroeger als nu: goud. Goud, een kostbaar iets, dat nooit zijn waarde verliest en dat zelfs meer waard wordt in tijden van crisis. Het gaat over het goud van onze tijd en aandacht. Want tijd is geld en aandacht is goud waard. Hetgeen we steeds tekort hebben in het leven is tijd. Dat is juist wat een kind nodig heeft om te groeien, om groot en gelukkig te worden: onze tijd en onze aandacht. Terwijl onze opgroeiende kinderen misschien wel hopen op een smartphone als Nieuwjaars- of verjaardagscadeau; laten wij toch maar – zoals de Wijzen uit het oosten – aan onze kinderen goud, wierook en mirre geven. 

Het goud van onze tijd en aandacht; de wierook van onze aanmoediging en bemoediging en de mirre van onze troost en heling. Omdat wijzelf voor hen ten diepste verlangen dat ze groot en gelukkig zouden mogen worden.

Goede God, laat ons in deze tijd van pakjes en cadeautjes het meest noodzakelijke aan onze kinderen geven: tijd en aandacht, aanmoediging en bemoediging, troost en heling. Laat ons aan hen geven wat hen ten diepste gelukkig maakt en doet opgroeien tot liefdevolle mensen. Amen.