Kerkplek in shopping Genk

Denk en droom je even mee?

We hebben een winkelpand gekocht in Shopping 2 te Genk, midden op de drukste winkelas van het nieuwe dekenaat! Zo willen we als Kerk midden in het leven aanwezig zijn. Paus Franciscus spoort ons voortdurend aan om “naar buiten” te gaan. We willen een Kerk zijn in dienst van het geluk van mensen. En er zijn heel wat mensen op zoek naar zingeving …

Onze droom

In onze ‘kerkplek’ in het winkelcentrum willen we vooral in dialoog gaan met de zinzoekers van deze tijd. Dat begint met een warm onthaal en een luisterend oor. Maar we willen ook prikkelen en het smeulende vlammetje aanwakkeren: een filmpje dat aan het denken zet, een wijze uitspraak …

Een tweede functie kan zijn: een contact- en infopunt (in aanvulling op de plaatselijke parochiesecretariaten). We proberen mensen te helpen met alle mogelijke kerkelijke vragen. En we promoten de zinvolle initiatieven van parochies en federaties…

Als derde functie denken we aan een satellietverkooppunt van het Pastoraal Informatiecentrum (‘de winkel van het bisdom’): je zal er een mooie wenskaart vinden, een zinvol communiegeschenk, een boekje over rouwen,…

Droom je even mee?
Wat wil je onderschrijven?
Of wat wil je nog toevoegen?

Een goede naam?

In de voorbereidende gesprekken valt vaak het woord ‘zoeken’. Daar moeten we misschien iets mee …
Het is een kerkelijk initiatief: ook dat mag doorklinken. Maar misschien zetten we het woord Kerk beter in de ondertitel? We zien wel iets in het woord kerkplek
De naam moet vlot in de mond liggen en onmiddellijk oproepen waar het om gaat (dus geen afkortingen of letterwoorden).

Enkele pogingen:
* de zoeker – kerkplek dekenaat Genk
* de zinzoeker – kerkplek dekenaat Genk
* wie zoekt die vindt – kerkplek dekenaat Genk
* wie vindt die zoekt – kerkplek dekenaat Genk

Welk voorstel vind jij het beste?
Of heb je een ander voorstel?

Hoe loopt dit nu verder?

De volgende weken wordt de aankoop afgehandeld en nagedacht over een stijlvolle inrichting.
Aan het einde van deze week sturen we onze projectaanvraag binnen bij ‘Space for Grace’, dat innovatieve pastorale projecten ondersteunt.
Vanaf 26 januari (startviering van het nieuwe dekenaat!) zal er een folder beschikbaar zijn, waarin we ook een oproep doen voor vrijwilligers en op zoek gaan naar financiële steun.
En we hopen onze kerkplek op 1 april te openen … en neen, dit is geen grap!

En we luisteren nu dus graag naar jouw idee en naar jouw inbreng!
Want goed kerkwerk is altijd ploegwerk: samen op weg!

in naam van de reeds vele tochtgenoten in dit project,
deken Luc

22 Replies to “Kerkplek in shopping Genk”

 1. Colla Marleen

  Goede dag,
  Fantastisch dat naar buiten komen. De drempel lijkt me zo veel lager en dat kan aan vele ten goede komen. Maar als de kerk, een gemeenschap naar buiten komt en je moet “zoeken” helpt het drempelverlagend weinig. Als het vlot in de mond moet liggen mag het ook snel en gemakkelijk gevonden worden. Want wie wil nu niet dat zijn ” winkel” te zien is. Wat is er nu beter zichtbaar dan een LICHTBAKEN. Er is zelfs een bijbel verhaal waarin men zegt als men licht wil je de lamp zo hoog mogelijk plaatst en ze niet onder tafel zet.
  Er is een tijd geweest waarin het voor mij zo donker was dat alle energie op ging aan overleven dat er om te “zoeken” geen kracht over bleef. Gelukkig was er van kindsbeen af het geloof met de belofte op betere tijden. Ik had het geluk dit gegeven mee te hebben, voor diegene zonder of met weinig hoop is een lichtpunt/ lichtbaken, misschien het kleine dat nodig is om vol te houden…
  Fijne dag nog, groeten Marleen

  • Anna-Maria (roepnaam : Annemie) Giorni

   Geweldig nieuws !
   Jaren geleden heb iets gelijkaardigs willen opstarten midden in een druk winkelcentrum, maar bij gebrek aan medewerkers en sponsors, is het helaas niet van de grond kunnen komen … Ik droomde toen als jonge bekeerling van zulk een “oase” te midden van de drukte, een mooie gezellige warme plaats waar men niet langs zou kunnen kijken, zich welkom zou voelen om gewoon binnen te lopen en zich geliefd te weten door medemensen, een plaats waar men vooral geraakt zou kunnen worden door Gods Liefde zelf … , een “hippe” plek waar men ook iets zou kunnen drinken zodat de drempel om binnen te komen, lager zou worden, vooral voor mensen voor wie de Kerk en het katholieke geloof, ver van hun bed staan. En ik had destijds allerlei initiatieven in gedachte die dan daar georganiseerd zouden kunnen worden, oa. ook de verkoop van christelijke boeken, films, gadgets …, Ik heb er destijds met Kardinaal Danneels over gepraat die het een fantastisch idee vond en mij aanmoedigde om iets dergelijks op te starten, maar blijkbaar was de tijd toen nog niet rijp …
   Als ik kan helpen met iets, laat maar weten. Ik bid er alvast voor dat God dit initiatief rijk zegent en het vele vruchten mag dragen !

   • admin

    Dag Annemie,

    Wat geweldig om te horen ✨☘️!
    Dank dat je dit met ons deelt.
    Misschien komt je droom toch nog uit en kunnen we iets voor elkaar betekenen.
    Ik neem zeker contact met je op.

    Warme groet, Astrid

 2. Eugene

  Laat Jezus er Zelf toch ook zijn plaats hebben. Waarom plaatsen jullie er geen Allerheiligste in een monstrans? Zo kan Hij Zelf het gesprek met de mensen aangaan. Ook een Nieuw Testament om te lezen. Kortom: niet aanbieden enkel dat wat de wereld van je verwacht maar wel dat wat de wereld niet biedt: stilte, inhoud, Iemand om voor te leven.

  • admin

   Dag Eugene,

   Bovenstaande tekst is eigenlijk gericht op een oproep om mee te denken en dromen. In de missie van het gehele project (missionaire kerkplek) staat uiteraard veel meer. Dat wordt de komende maanden nog naar buiten gebracht.
   Het is fijn te horen wat er leeft in de gemeenschap, dus dank dat je de moeite hebt genomen dit te formuleren.

   Warme groet, Astrid

   • Leandro Cinus

    Ik zou er een hippe bar van maken waar je evengoed een koffie of een wijntje kan drinken (dat praat gemakkelijker). Inkleding met mooie kringloopmeubels, old-school. In plaats van een een naam te zoeken met zoeken, waarom niet met gevonden zoals bv “Eureka”. Groetjes en veel succes.

    • admin

     Dag Leandro,

     Koffie wordt zeker aangeboden ☺️☕️ .
     De vraag is natuurlijk of je als mens niet voortdurend onderweg bent … als pelgrim …
     Maar wie weet, wordt het Eureka of iets in die richting.
     Dank voor je genomen moeite om te reageren!
     En we hopen je graag eens daar te ontmoeten.

     Warme groet, Astrid

 3. Machiels betsie

  Ik kom zeker langs voor een goed gesprek! Heb nood echt nood aan een gesprek! Zou er zo geen plekje zijn om te praten met een koffie erbij,. Das zou ook gezelliger zijn, geen café toestanden, gewoon een tas!ik wil ook wel een handje toesteken, tijd te over. Grtjes betsie.

  • admin

   Dag Betsie,

   Weet dat we er altijd zijn! Je kunt altijd met ons in contact komen; je hoeft niet te wachten tot we in Genk in het pand zitten. Daar ben je uiteraard van harte welkom en koffie bieden we zeker aan!
   En hulp kunnen we altijd gebruiken.
   Mag ik contact met je opnemen?

   Warme groet, Astrid

 4. Wintmolders Eddy

  Beste,
  Knap initiatief!
  Kern midden de massa, Zien, oordelen en handelen.
  Iedereen is de moeite waard.
  Waar hebben we dat nog gehoord…
  Ik loop alvast een dezer dagen langs.
  Heel veel succes.
  Wintmolders Eddy
  Buurtopbouwwerker Winterslag Stebo

  • Daisy depraetere

   Ik ben al langs geweest werd vriendelijk onthaald ik wilde de gospel muziek die ik zing laten horen meschien kunnen jullie als achtergrond muziek kerkelijke muziek laten horen koffietje er bij en een goed gesprekje hulp nodig ik wil altijd helpen groetjes daisy

   • admin

    Dag Daisy, dank voor je reactie.
    Kom binnenkort zeker nog eens langs, mét een cd van jullie en eventueel flyers.
    Je visitekaartjes ligt nog op de tafel.
    De cd kunnen we al draaien. Zodra de kasten klaar zijn, is er ruimte om flyers neer te leggen.
    Hopelijk kunnen we dan ook een kopje koffie ☕️ of thee 🍵 aanbieden.
    En een helpende hand is altijd welkom!
    Kom zeker eens langs om nader kennis te maken op een dinsdagvoormiddag, een woensdagnamiddag of donderdag.
    Je mag ook altijd een e-mail sturen naar zoekpunt@dekenaatgenk.be om een afspraak te maken.

    Warme groet, Astrid

 5. Fran

  De ‘kerk in het midden houden’ en laten voelen, tonen dat iedereen welkom is voor een warm gesprek of gewoon even stil zijn, stil te staan bij… Maar ook verbondenheid, strijd tegen vereenzaming, kindvriendelijk, niks moet alles mag, een plek wat leeft en waar er geleefd mag worden. Laagdrempelig, workshop, voorleesmomenten, bezinning, mindfullness… allerlei dingen waarbij er positief kan bijgedragen worden aan deze snelle maatschappij… om de tijd even stil te doen staan. Succes!

 6. Peter Sterkmans

  Zeer mooi initiatief!

  Suggestie naam:
  Zoekertje – Kerkpunt dekenaat Genk

  (Zoekertje: als verwijzing naar een zoekertje dat wordt geplaatst in de verschillende media; mensen hebben iets aan te bieden en/of weg te geven… Kerkpunt: naar analogie met rondpunt/rotonde; zonder begin noch einde; oneindig; de Kerk zal altijd aanwezig zijn…)

  Suggestie winkel:
  – Prikbord voor mensen die een ‘zoekertje’ willen achterlaten ivm iets wat ze zoeken en/of hebben aan te bieden.

  Succes!

  • admin

   Dag Peter,

   Dank voor je reactie en toelichting!
   Het is mooi te lezen hoe iedereen een invulling of aanvulling heeft.
   We nemen het allemaal mee.

   Warme groet, Astrid

 7. Jos Ruyters

  Wat ik mis zijn de contacten met mijn mede parochianen, van zodra mijn gezondheid het toelaat zal ik zeker eens binnen springen.
  Groetjes
  Jos Ruyters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *