Activiteiten voor kinderen tijdens coronacrisis

Activiteiten:
Dag 1 –> brailleschrift
Dag 2 –> bedankkaarten en hartjes
Dag 3 –> voorleesmiddag uit de (kinder)bijbel
Dag 4 –> levend ganzenbordspel
Dag 5 –> waar ben je dankbaar voor
woensdag 1 april –> palmtakken maken
Zaterdag 4 april – palmpasenkruis maken
Goede Vrijdag 10 april – prenten van het lijdensverhaal inkleuren
Paaszondag 12 april –> de steen die wegrolt (voor de kleintjes)
Pinksteren; hoe werkt de Heilige Geest

Misschien is het voor ouders met kinderen in de eerste week van de coronacrisis even wennen geweest:
• kinderen hele dag om je heen, die je eventueel moet bezighouden;
• als je ook nog van thuis uit werkt, moet je de aandacht verdelen;
• of je werkt misschien buitenshuis en het is niet makkelijk opvang te regelen …

Waarschijnlijk ben je die eerste week nog redelijk goed doorgekomen, maar er volgen nog enkele weken met aansluitend de paasvakantie. Ook dan zul je nog nergens naartoe kunnen met kinderen. Het blijft een uitdaging.

Misschien zijn er eerste communicantjes of vormelingen in huis. Er zullen voorlopig geen bijeenkomsten en vieringen in de kerk zijn. Dat betekent niet dat alles stil staat. Ook thuis kun je de draad oppakken. Of wellicht is deze tijd juist aangewezen om daar méér mee bezig te zijn.

In de week voor Palmzondag wordt er geknutseld aan palmtakken. Met Palmzondag mogen in verband met de maatregelen om het coronavirus niet verder te verspreiden geen gezegende palmtakken binnen en buiten een kerkgebouw worden verspreid.

Er zijn enkele oefeningen en activiteiten op deze pagina opgenomen.

Wat heb je nodig:
🖊 pen/potlood en gum ✏️
✂️ schaar 
🖍 kleurpotloden/wascokrijtjes/verf 🖌
📃 papier 
🖨 printer (is niet echt nodig)
plastieke borden

Leuk als je hieronder een reactie geeft of via Facebook. Op Facebook kun je eventueel een foto van je kunstwerk plaatsen om anderen te inspireren.

Brailleschrift

brailleschrift – dekenaat Genk

Naar aanleiding van het verhaal over de blind geboren man – dit verhaal kun je hier lezen – is er een opdracht om je eigen naam of een woord te schrijven in brailleschrift. Probeer het maar eens 👍🍀!
Het pdf-bestand met het alfabet in braille kun je downloaden.

Wie wil jij bedanken?

eindformaat gevouwenhart – dekenaat Genk

Aan wie zou jij dit hart willen geven? 
Stappenplan om dit hart te vouwen,
vind je hier.

Er zijn mensen die keihard (voor ons) werken. Dat zijn in willekeurige volgorde, want ieder die iets doet, ongeacht het werk, is belangrijk: artsen en verpleegkundigen, orde- en hulpdiensten, havenarbeiders, winkelmedewerkers, veiligheidspersoneel, politie en brandweer, vuilnisophaaldiensten, leerkrachten, vrijwilligers, bakkerijen, posterijen en postbezorgers, de media, beleidsvoerders en hun administraties … Zij verdienen een bedankje. Iedere avond om 20 u wordt er voor hen geapplaudisseerd, sommige restauranthouders bezorgen gratis eten aan ziekenhuispersoneel, winkeliers geven voedsel, dat nog wel goed is maar tegen de houdbaarheidsdatum zit, aan bijvoorbeeld daklozen. Wij kunnen ook iets doen om mensen te laten weten dat we aan hen denken. Vandaag maken we bedankkaarten en hartjes (zelf getekende of gevouwen) waar we eventueel een persoonlijke boodschap op schrijven. Er zitten ook veel mensen thuis die niet de deur uit kunnen: ouderen, hulpbehoevenden, zieken … Ook zij zouden een kaartje wel erg leuk vinden. Ga maar eens na of er mensen in je directe omgeving wonen. Je kunt mama of papa vragen om een kaart in de winkel achter te laten als ze boodschappen gaan doen. Je kunt een kaart op een rode brievenbus plakken voor de postbode die daar de post ophaalt. Je kunt een kaartje naar je opa en/of oma sturen of afgeven in een woonzorgcentrum. Je kunt een kaart bovenop de gft-container of grijze container plakken voor de vuilophaaldienst.

gevouwen bedankkaart – dekenaat Genkgevouwen bedankkaart – dekenaat Genk

Zou je iemand willen laten weten, dat je aan diegene denkt? Een ouder iemand misschien in je straat? Je opa en/of oma?
Maak je zelf een leuke, kleurrijke kaart? Of lukt dat niet. Dan kun je op de afbeeldingen hierboven klikken om de kaarten te downloaden, op A4 papier te printen, in te kleuren en in de hoogte dubbel te vouwen, zodat de afbeelding voorop te zien is.

Noach en de ark & de regenboog

Wat heb je nodig:
👉 gekleurd papier
👉 of gewoon papier en dan kleurpotloden/stiften/wascokrijtjes/verf
👉 plaksel/lijm
👉 eventueel watten

Wat hebben Noach, de ark en een regenboog met elkaar te maken?
Noach en zijn familie hebben samen met ontzettend veel dieren ruim een jaar in een ark, een heel grote boot, geleefd. Zo overleefden ze een watervloed, die God had gestuurd. Nadat al het water weer was gezakt, beloofde God aan Noach nooit meer alle schepselen te zullen vernietigen. Iedere keer als je een regenboog ziet, kun je aan de belofte van God denken.
Klik op deze link om het verhaal over Noach te beluisteren.

Als je niet zo heel creatief bent, kun je het voorbeeld hiernaast als pdf downloaden, uitprinten en op elkaar plakken.
Veel plezier ermee!

Levend ganzenbordspel

Heb jij wel eens ganzenbord gespeeld? Dan weet je dat het de bedoeling is om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Onderweg kom je hindernissen tegen. Normaal wordt het gespeeld op een bord waarop alle zetten in genummerde vakjes zichtbaar zijn en pionnen. Nu is het de bedoeling dat jijzelf de pion speelt. Je kunt de vragen/opdrachten downloaden en uitprinten door op de afbeelding hieronder te klikken. Er staan iedere keer 2 vragen/opdrachten naast elkaar; knip die doormidden. Verspreid alle 34 velletjes papier door de gehele living, gang, slaapkamers … Maak er een parcours van. Als je de vellen (A5 formaat) lamineert, kun je het spel ook buiten spelen.
Wat heb je nodig:
–> printer (als je geen printer hebt of als de toner leeg is of er geen papier meer is, geen nood; je kunt de opdrachten ook zo maken. Knip dan 34 kleine papiertjes, nummer die en verspreid die in een ruimte. Bij ieder nummer kijk je dan op het document dat je op je pc of telefoon hebt geopend.)
–> dobbelsteen (groot of klein)
–> blinddoek of sjaal
–> emmer en bal(letje)
–> viltstift
–> snoepjes
–> de (kinder)bijbel als je iets moet opzoeken

Wat betreft de spelregels:
–> je mag niet valsspelen, dus ook niet van tevoren de antwoorden bekijken;
–> je dient iedere vraag te beantwoorden of iedere opdracht te maken, eventueel binnen de gestelde tijd. Als een jongere zus of broer meespeelt, moet je daar wat soepeler mee omgaan; het moet leuk blijven.
Het is wel de bedoeling dat je de antwoorden opzoekt of in het bijgeleverde document bekijkt.
De antwoorden kun je hier downloaden.
Veel speelplezier gewenst!

Waar ben jij dankbaar voor?

Heb jij ook wel eens baaldagen? Niemand die naar je luistert. Niemand die je schijnt te begrijpen. Iedereen lijkt tegen je te zijn. Je denkt dat er niemand is met wie je je problemen kunt bespreken. 
Wéét dat er wél altijd iemand is bij wie je terecht kunt, die tijd voor je heeft – dag én nacht – en bij wie je je probleem kunt neerleggen, waar je op dat moment ook bent. God is er voor jou! Je kunt altijd je problemen met hem delen. Je mag klagen, zagen, vragen …
Maar bedenk ook dat er altijd wel iets is om dankbaar voor te zijn. Het is net als bloemen of planten water geven; ze gaan ervan groeien en bloeien. Zo is het ook met positieve dingen; als je daar aandacht aan geeft, wordt het voor jou belangrijk(er). Misschien merken anderen het op en kun je het zo verspreiden en delen. Probeer het maar eens.

bloemblaadjes – dekenaat Genk

Knip de bloem uit en schrijf op ieder blaadje waar je dankbaar voor bent.
Vouw de bloemblaadjes naar binnen en leg het in een kommetje met water.

Kijk dan goed wat er gebeurt!

Het bloemetje kun je hier downloaden en meer informatie over bidden in het gezin kun je hier vinden.

Palmtakken op Palmzondag

Zondag 5 april is het Palmzondag. Dan gedenken we dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenkwam en werd toegejuicht door veel mensen die met een palmtak stonden te zwaaien. Dit jaar mogen we niet allemaal bij elkaar komen voor een mis. Andere jaren konden de mensen na afloop van de mis een gezegend palmtakje komen halen. Zo’n palmtakje kun je achter een kruis hangen, in de auto neerleggen of gewoon ergens in huis. Een palmtakje wordt gezien als middel om het kwade te overwinnen en af te weren. Die palmtakken komen van de buxussen. Omdat de buxusmot de blaadjes erg lekker vindt, zijn er ook niet veel buxussen meer over. Palmzondag kunnen we niet naar de kerk en is het dus ook niet mogelijk om zo’n palmtakje te krijgen. We kunnen natuurlijk wel zelf palmtakken maken en Jezus in ons hart verwelkomen.

Het is zo eigenlijk wel heel bijzonder, als je zelf palmtakken maakt van een afdruk van je hand.
1. Zoals mensen toen met palmen voor Jezus juichten, gebruiken wij nu onze handpalmen om applaus te geven voor al wie voor ons zorgen.
2. Er zijn heel wat mensen die nu een extra handje toesteken door dienstbaar te zijn. Dat is zoals Jezus ons heeft geleerd.
3. Als we onze handpalmen tegen elkaar doen en onze vingers ineen strengelen, kunnen we al biddend onze pleziertjes maar ook onze zorgen in de handen leggen van God. Want God beloofde ons: “jullie namen staan geschreven in de palm van mijn Hand.”

Trek met (kleur)potlood contour om je hand, kleur je hand in, als je geen gekleurd papier hebt, en knip hem uit.
Als je het vel papier (bijvoorbeeld A4 formaat) in de breedte houdt, kun je driemaal je hand naast elkaar tekenen.

Vouw een blad in de lengte in vieren en kleur het bruin. Of knip een reep uit stevig papier.
Plak de handen, die nu een palmtak vormen, op elkaar zoals op de foto hiernaast te zien is en plak het geheel op de steel (reep papier).

Zo heb je een palmtak. Je kunt natuurlijk ook twee handen gebruiken in plaats van drie.
Toen Jezus door de mensen in Jeruzalem werd toegejuicht, riepen ze Hosanna! Dit woord komt uit het Hebreeuws, de taal die ze spraken toen Jezus leefde. Maar in het Hebreeuws is het Hosha Na en dat betekent Red nu! of Help toch! of Verlos nu! Jeruzalem was in die tijd bezet door de Romeinen. De mensen wilden weer graag hun eigen Koninkrijk, Israël. Ze hoopten dat Jezus hen zou kunnen helpen.
En dan is je palmtak nu klaar en kun je Jezus ook verwelkomen, in je hart.

Palmpasenkruis maken

palmpaasstok – dekenaat Genk

Vanaf de zestiende eeuw was het heel lang gebruikelijk om op Palmzondag in een processie door de straten te lopen om de intocht van Jezus in Jeruzalem te herdenken. Kinderen droegen palmpasenstokken in de vorm van een kruis. De stokken waren versierd en er hing een slinger met snoep aan. Bovenop zat een broodhaantje, dat een verwijzing is naar Petrus die Jezus driemaal verloochende voordat de haan kraaide. Aan de slinger hingen liefst dertig snoepjes die voor de dertig zilverstukken staan, die Judas ontving door Jezus met een kus te verraden om hem aan de hogepriesters uit te leveren. Na de processie gaven de kinderen hun stuk weg aan zieken en bejaarden.

Misschien is het in deze tijd van coronavirus niet zo verstandig om je palmpasenkruis aan een ander te geven. Dan houd je hem fijn zelf!
(pssst, eigenlijk mag je pas vanaf Pasen weer snoepen, maar wie weet mag je op Palmzondag ook al wel een snoepje. Vraag maar aan mama of papa.)

Wat heb je nodig:
–> takjes die op de grond liggen in de tuin, het bos of je directe omgeving. Als je geen takje kunt vinden, dan kun je eventueel potloden gebruiken. Of misschien liggen er latjes in de garage of schuur.
–> slingers om je takken aan elkaar te maken als kruis en te versieren. Of een spijker om de latjes als een kruis aan elkaar te spijkeren.
–> touw
–> snoepjes
–> broodhaantje, gemaakt van brooddeeg; als je het niet zelf kunt maken, dan kun je hier een papieren versie in verschillende formaten downloaden en bovenop je kruis bevestigen.

Goede Vrijdag

Jezus wordt door één van zijn apostelen verraden; Judas heeft geld gekregen om Jezus aan de hogepriesters uit te leveren. Na het Laatste Avondmaal, dat we op Witte Donderdag herdenken, gaat Judas weg om vervolgens terug te komen en Jezus een kus te geven. Zo weten de hogepriester wie Jezus is en ze pakken Hem op.

Goede Vrijdag – dekenaat Genk

Hier kun je de prenten downloaden, printen en inkleuren.

Pasen; de steen die is weggerold

Toen Jezus was gestorven, werd zijn lichaam in een grot, een graf gelegd en werd er een grote steen voor gerold. Dat was op vrijdag, Goede Vrijdag. Die zaterdag gebeurde niets, was het stil. De rotssteen lag ook nog op zijn plaats. Toen Maria Magdalena en Maria, de mama van Jakob en Josef, op zondag naar het graf gingen, zagen ze dat de steen was weggerold. Er was precies gebeurd wat Jezus had gezegd; hij was opgestaan.
Dat kun je ook namaken met de volgende benodigdheden:
– 2 plastic of papieren wegwerpbordjes;
– splitpennetjes;
– viltstiften of verf.

Het is een wel erg droevig verhaal, toen Jezus aan het kruis werd genageld. Maar daarmee eindigt het verhaal niet. Omdat Jezus is gestorven, heeft hij onze zonden, al onze slechte dingen meegenomen. En daarom mogen we blij zijn, als een zonnetje, het is licht.
Als je dus twee borden op elkaar bevestigt, kun je ze opzij schuiven, wordt het licht en de zon zichtbaar. Zo open je zelf het graf door de steen weg te rollen en de zon te laten schijnen.

Pinksteren en de Heilige Geest

Voordat Jezus op Hemelvaart voorgoed naar zijn Vader ging, beloofde hij zijn leerlingen dat hij een helper zou sturen. Een trooster in de vorm van een geest, de Heilige Geest. De apostelen kregen de opdracht om over Jezus te vertellen en zo kregen ze een duwtje in de rug. Ook wij hebben de opdracht om het vuur brandende te houden en over Hem te vertellen.
Maar hoe werkt die Heilige Geest? Je ziet hem niet. Hoe weet je dan dat hij er is?
De Heilige Geest is net als de wind; je ziet hem niet, maar voelt hem wél. Je ziet het ook aan blaadjes aan de bomen. Het kan gebeuren, dat je opeens iets in je voelt borrelen, een enthousiasme om iets te doen; een goede daad verrichten voor een ander of je krijgt ineens een ingeving om iets goeds te doen. De Heilige Geest laat je dansen en zet je in beweging.
Kijk maar eens naar onderstaand filmpje hoe dat werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *